PETER STANO: EU pažljivo prati situaciju na severu Kosova, formiranje ZSO mora da počne bez odlaganja
Foto: Printscreen/Youtube

BRISEL

PETER STANO: EU pažljivo prati situaciju na severu Kosova, formiranje ZSO mora da počne bez odlaganja

Politika -

Portparol EU Peter Stano istakao je da Evropska unija pažljivo prati situaciju na severu Kosova i ponovio da je EU već jasno rekla da formiranje Zajednice srpskih opština treba da počne odmah bez ikakvih odlaganja i uslovljavanja.

Stano je na konferenciji za medije naveo da su u kontaktu sa nadležnim organima i vlastima kako bi shvatili u potpunosti razvoj događaja i ukoliko bude neophodno mogli da primereno reaguju.

Kada je reč o tome kako EU gleda na situaciju na severu Kosova, Stano kaže da je i to jasno navedeno u zajedničkoj izjavi 27 članica EU.

"Sve je tamo navedeno, kao i sva očekivanja EU i u vezi Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije", kazao je Stano.

Portparol EU je ponovio da je EU jasno rekla da formiranje Zajednice srpskih opština treba da počne odmah bez ikakvih odlaganja i uslovljavanja.

"O tome kako to uraditi, na koji način, u kojoj formi će biti, razgovaraće se u dijalogu. Dijalog je platforma u kojoj ćemo rešavati ta pitanja. Proces pregovora treba da bude i biće u dijalogu, ne u medijima i u javnosti", kazao je.

Stano je istakao da je ZSO međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo i ponovio da o tehničkim stvarima, odnosno kako će izgledati, kako će funkcionisati, kakav će statut imati, to su stvari na kojima će se raditi u dijalogu.

"To su stvari koje EU očekuje da će biti urađene u dijalogu", kazao je Stano.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track