OVAKO SU ALBANCI TERORISTE PROGLASILI ZA HEROJE! Zločinci su 2015. UBILI 8 MAKEDONSKIH policajaca, a na Kosovu proglašeni junacima
Foto: Printscreen/Youtube

dvostruki aršini

OVAKO SU ALBANCI TERORISTE PROGLASILI ZA HEROJE! Zločinci su 2015. UBILI 8 MAKEDONSKIH policajaca, a na Kosovu proglašeni junacima

Politika -

Edi Rama danas prozvao Srbiju zbog Dana žalosti, a zaboravio kako su Albanci prave teroriste proglasili za heroje

U antiterorističkoj operaciji 2015. u Kumanovu, na severu Makedonije došlo je do žestokog okršaja između makedonske policije i albanske terorističke grupe koji su se taj dan planirali istovremeni napad na pet policijskih stanica Zajas, Kičevo, Gostivar, Tetovo i Kumanovo.

Međutim, ono što je porazno i mučno bilo za većinu građana Makedonije bila je sahrana ubijenih terorista. Naime, najveći broj ubijenih sahranjen je na Kosovu, ali uz sve počasti, poput heroja palih za slobodu.

Upravo zato danas licemerno zvuči izjava albanskog premijera Edija Rame, koji je uputio poruku Srbiji povodom Dana žalosti, koje proglašeno u Srbiji nakon što su u selu Banjska ubijena četvorica Srba, od kojih dvojica snajperom. od strane tzv. kosovske policije.

Izjava Rame je vrhunac beščašća.

"Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlantskoj zajednici" ocenio je albanski premijer Edi Rama.

Podsetimo, dvojica Srba su ubijena u nedelju dok su sedeli u manastiru Banjska. Nisu pružali nikakav otpor, niti pucali na bilo koga, ali su ubijeni snajperskim puškama.

O licemerju Rame upravo u u obraćanju uživo pričao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Obražanje uživo pratite OVDE.

Albanski Teroristi, Kumanovo
foto: MUP R. Makedonije

Podsetimo, 2015. godine teroristička grupa planirala je tada napade na civilne i nanošenje ogromne štete kako bi sejala strah među stanovništvom, saopštile su vlasti tadašnje Republike Makedonije. Potencijalno mete su bile škole, obdaništa, pijace, masovne sportske manifestacije, tržni centri, prometne ulice.

Podsetimo, te 2015. godine vođe terorističke grupe koja je izvršila napad u Kumanovu bili su telohranitelji albanskih političara, a učestvovali su i u borbama na Kosovu i Metohiji.

Pronađen je veliki arsenal oružja, a lideri oružane grupe su bili Muhamed Krasnići, poznat kao komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj, poznat kao komandant Nato, Sami Uškini, poznat kao komandant Sokoli, Beg Rizaj alijas komandant Begu i Dem Šehu zvan Juniku. Svi sa Kosova.

Teroriste napravili herojima... Ovako su sahranjeni zločinci koji su ubili makedonske policajce
Teroriste napravili herojima... Ovako su sahranjeni zločinci koji su ubili makedonske policajce foto: Printscreen/Youtube

Tom prilikom poginulo je osam policajaca, dok je likvidirano 14 terorista.

Makedonska policija u akciji je uhapsila 28 pripadnika terorističke grupe od kojih je 14 došlo sa prostora Kosova i Metohije.

Spisak albanskih terorista

1. Muhamed Krasnići “Mališeva“ (Kosovo)

2. Fadilj Fejzulahu (Kumanovo)

3. Dem Šehu “Juniku“ (Kosovo)

4. Sami Uskini “Sokoli“ (Kosovo)

5. Irfan Lutfiu (Kumanovo)

6. Arsim Bajrami (Vaksince)

7. Fadilj Elšani (Kosovo)

8. Esat Kafedžoli (Kosovo)

9. Ardijan Bujari (Kosovo)

10. Kenan Iseni (Kumanovo)

11. Šefket Avači (Kosovo)

12. Lirim Demiri (Kumanovo)

13. Ajruš Avdia (Kosovo)

14. Betim Kartaši (Kosovo)

15. Genci Šefa (Albanija)

16. Lendrit Rustemi (Kosovo)

17. Enver Klejn (Nemačka)

18. Rufki Dogani (Kosovo)

19. Nasuf Bećiri (Aračinovo)

20. Valdet Zekaj (Kosovo)

21. Bajram Elšani (Kosovo)

22. Nedžmedin Lika (Tetovo)

23. Lirim Krasnići (Kosovo)

24. Sevdail Miftari (Kumanovo)

25. Fatmir Rečica (Kosovo)

26. Beg Bajra – Naser Bajraliu (Kosovo)

27. Fejzula Rušitovski (Brest)

  • 28. Besnik Ajdini (Kumanovo)

Policajci koji su ubijeni u ovom masakru

Žarko Kuzmanovski (32) iz Brvenice, Sašo Samoilovski (32) iz Tetova, Nenad Serafimovski (28) iz Zubovca, Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilijevski.

Članovi porodica i tzv. kosovska udruženja veterana tražile su da žrtve budu sahranjene sa vojnim počastima, budući da su kako su tvrdili "većinom bili veterani rata na Kosovu pred kraj devedesetih".

Vlada Makedonije donela je tada, na vanrednoj sednici, odluku da nedelja i ponedeljak, 10. i 11. maj 2015. godine budu Dani žalosti, zbog pogibije pripadnika bezbednosnih snaga u policijskoj akciji otkrivanja i razbijanja naoružane terorističke grupe.

U sukobu sa kosovskom policijom u nedelju u selu Banjska stradala su tri Srbina - Stefan Nedeljković, Igor Milenković, Bojan Mijailović, a poginuo je i jedan policajac. I pored svega, na KiM se ne smanjuje napetost ni danas, a selo Banjska još je blokirano.

Podsetimo, još jedan sličan sukob odigrao se u Republici Makedoniji 2001. godine i to je bio oružani sukob koji je trajao od januara do novembra 2001.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube

Sukob je otpočeo kada su pripadnici albanske paravojne tzv. Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) napali snage bezbednosti Severne Makedonije. Sukob se odvijao više meseci sa povremenim prekidima, a okončan je potpisivanjem Ohridskog sporazuma u avgustu iste godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track