"SINE, SINE, KAKO TE MAJKA DOČEKUJE": Danas sahrana Srba ubijenih u Banjskoj, poslednji oproštaj od Stefana, Bojana i Igora
Foto: Foto: Kosovo Online/Privatna arhiva

"SINE, SINE, KAKO TE MAJKA DOČEKUJE": Danas sahrana Srba ubijenih u Banjskoj, poslednji oproštaj od Stefana, Bojana i Igora

Politika -

Suze i jecaji članova porodica, prijatelja, komšija, dopirali su juče ispred kapele u Rudaru nadomak Zvečana, na severu naše južne pokrajine. Tu su juče posle podne, posle sedam dana, iz Prištine dopremljena tela trojice Srba ubijenih u Banjskoj, Stefana Nedeljkovića, Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića, žrtava Kurtijevog terora.

Tela su dopremljena pogrebnim vozilima Kosovske Mitrovice, a porodice su juče prvi put videle svoje najmilije, dopremljene, kako saznajemo, u vrećama i pokrivene čaršavima.

U obližnjoj kapeli članovi porodica, kako i nalažu naši pravoslavni običaji, svoje najmilije su doterali, presvukli, da bi ih potom poslednji put odvezli do svojih kuća.

- Sine, sine, kako te majka dočekuje - čula se kuknjava majke jednog od ubijenih Srba, koje su prethodno oko 15 časova preuzeli u Institutu za sudsku medicinu u Prištini.

U Rudare su posmrtni ostaci Stefana Nedeljkovića iz Zvečana, Bojana i Igora rodom iz Leposavića, stigli u dvoja pogrebnih vozila oko 16 časova. Jecaji rodbine dopirali su ispred kapele, a ispred kuće Nedeljkovića u Zvečanu, komšije i prijatelji došli su da izjave saučešće. Skamenjenih lica stajali su na putu ispred kuće, u mimohodu, da odaju počast ovom vrsnom sportisti i ocu tri maloletne devojčice.

Stefan Nedeljković, bojan Mijailović, Igor Milenković, Banjska, Manastir Banjska, Ubijeni Srbi, Kosovo i Metohija
foto: Privatna Arhiva

Malobrojne novinarske ekipe bile su na putu ispred kapele, gde su neposredno pre dopremanja tela defilovala vozila tzv. kosovske policije, Euleksa i Kfora. Tešku, mučnu tišinu u kapeli i oko nje juče su prekidali samo jecaji i tihi razgovori novinara i okupljenih građana.

- Prolaze samo da izvide situaciju - komentarisao je jedan od građana gledajući policijska vozila. Kaže da se velika nepravda slila na ubijene Srbe, njihove porodice, ali i čitav srpski narod van Kosova i Metohije.

- Od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju Srbi su ubijani, ugnjetavani, terorisani... Nemaju slobodu kretanja, proterani su sa svojih ognjišta, iz kuća, stanova, gradova, sa radnih mesta.... I na sve to ta međunarodna zajednica nije reagovala, niti je to taj demokratski svet želeo da vidi i čuje. Kada su Albanci iz šuma ubijali vojnike i policijce tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, regularne države i regularne formacije, oni su bili "oslobodioci". A kada se Srbi bore za svoja prava, kada hoće da zaštite svoje porodice od terora Prištine, onda su "teroristi" - kaže revoltirano jedan od sagovornika ne želeći da mu se spominje ime.

Ljutito dodaje da svi na svetu imaju pravo da se bore za svoja osnovna ljudska i demokratska prava i da uređuju svoje živote osim Srbi sa Kosova i Meothije koji su taoci Kurtijeve vlasti, ali i međunarodnih misija.

- Strašno je i prestrašno kojem smo teroru izloženi godinama. To se više ne da trpeti, jer tzv. kosovska policija na svakom koraku demonstrira silu. Eto vidite, i malo pre koliko je njihovih vozila prošlo dok očekujemo tela naših ubijenih komšija - zaključuje sagovornik.

Danas tri sahrane

Mučki ubijeni Srbi biće sahranjeni danas. Večna kuća Stefana Nedeljkovića biće u Vrnjačkoj Banji, u centralnoj Srbiji, dok će Igor Milenković biti sahranjen u selu Graničane kod Leposavića. Bojan Mijailović takođe će danas biti ispraćen na večni počinak na gradskom groblju u Leposaviću.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track