"DA LI OVI LILIPUTANCI MOGU DA ZAMENE VUČIĆA?" Drecun o izjavi generalnog sekretara UN: Ne odgovara im neko koga će RUŠITI
Foto: EPA Stephanie Lecocq, Kurir TV

kurir tv

"DA LI OVI LILIPUTANCI MOGU DA ZAMENE VUČIĆA?" Drecun o izjavi generalnog sekretara UN: Ne odgovara im neko koga će RUŠITI

Politika -

Glavni prioritet Saveta bezbednosti je održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji i deeskalacija tenzija na severu, naveo je juče, izmedju ostalog, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u izveštaju o situaciji u pokrajini. Kako je nagovestio, format sednice mogao bi da bude promenjen.

Milovan Drecun
foto: Kurir tv

Milovan Drecun, predsednik Odbora Narodne skupštine za Kosovo i Metohiju gostovao je u jutarnjem programu "Redakcija" u razgovoru sa voditeljkom o dešavanjima na KiM.

Drecun je istakao da je slika u svetskoj javnosti situacije u Banjskoj jasna i da su se potrudili i prethodno da defini[u pozicije prema Srbiji:

- Zapad ima većinu u Savetu bezbednosti i jasno su definisali pozicije, bitno je da bude na dnevnom redu. Nešto drugo mi je "palo u oči". Čudno mi je da je predsednik UN-a Gutereš (Antonio Guterres) može da nasedne na tu priču. On govori o Ohridskom sporazumu, znam da postoji EU predlog, na koji mi nismo stavili potpis. Zašto gospodin Gutereš govori o tom predlogu? Taj predlog tretira "Kosovo" kao državu, a prema 1244 Rezoluciji, on ne sme da podržava nešto što izlazi iz te statusno neutralne forme. Ispada da čak i države koje nisu priznale "Kosovo" traže defacto priznanje Srbije - rekao je Drecun.

02:53

Drecun o izjavi generalnog sekretara UN: Ne odgovara im neko koga će RUŠITI

Pokušaće da spreče da sednica UN bude otvorena za javnost.

- Ako bude zatvoreno nećete čuti šta su detaljno govorili predstavnici Rusije, predsednik Srbije, nego samo zapadni predstvanici... - dodao je Drecun.

U medjuvremenu, 21. oktobra u Srbiju dolaze medjunarodni izaslanici iz pet zemalja.Kakav bi to paket oni mogli doneti?

Da li pojačan pritiscima i šta znači to kada predsednik Vučić kaže da ne veruje da bi oni da ruše Srbiju poput onih unutar Srbije i da oni žele na drugačiji način da postave problem oko rešavanja kosmetske krize? - pitala je voditeljka Snežana Petrović.

- Tražeči podršku zapadnih zemalja, Srbija ne razume na koji način oni vode politiku. Izgleda da njima odgovara da nađu jaku političku ličnost sa kojom mogu da razgovaraju, pregovoraju i da realizuju ono što je prihvaćeno. Koja je to jaka politička ličnost koja ima jaku političku ličnost sem predsednika Vučića? Ko? Da nije Đilas, Ćuta, da nije možda Marinika Tepić? To su politički marginalci i liliputanci... Priželjkuju smenu vlasti na ovim izborima. Mislim da će narod na ovim izborima smeniti opoziciju... Zapad hoće da ima kontinuitet vlasti, a niko neće da pregovara sa nekim koga bi rušili....istakao je Drecun.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:19

DIJALOG NIJE JEDINO REŠENJE ZA KIM Gajović: Srbija ima pravo po rezoluciji 1244 da pošalje kontigent vojske na Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track