ILIJI ELEZOVIĆU JE STANJE SVE LOŠIJE! Kancelarija za KiM apeluje na uslove u kojima je pritvoreni Srbin!
Foto: Foto: Kosovo Online/Youtube/Radio Free Europe/Radio Liberty

pismo šefu euleksa

ILIJI ELEZOVIĆU JE STANJE SVE LOŠIJE! Kancelarija za KiM apeluje na uslove u kojima je pritvoreni Srbin!

Politika -

Kancelarija za KiM uputila je pismo šefu Euleksa Đovaniju Pjetru Barbanu povodom lošeg zdravstvenog stanja, tretmana i položaja Ilije Elezovića, koji se skoro mesec dana nalazi u pritvoru pod optužbom za navodni ratni zločin, ukazujući na loše postupanje kosovskih institucija prema njemu, koje, kako navode, može imati fatalan ishod. Iz Kancelarije za KiM traže da mu se odobri mera kućnog pritvora do okončanja postupka.

U pismu Kancelarija za KiM obaveštava Barbana da je Ilija Elezović težak onkološki bolesnik u poodmakloj fazi bolesti i da u zatvoru nema uslova da dobije neophodnu terapiju i zdravstvenu negu, te da je čak i u izveštaju lekara Albanca, koji ga je pregledao nakon hapšenja, navedeno je da ''pacijent ima potrebu za posebnim uslovima tretmana, odnosno lečenja''.

Iz Kancelarije u pismu podsećaju da je advokat Ilije Elezovića još pre dve nedelje, tačnije 4. oktobra, podneo zahtev da se njegovom klijentu omogući kućno, ili barem bolničko lečenje do pravosnažnog okončanja postupka, ali da je odgovor izostao.

- Svaki dan u ćeliji Elezoviću je zdravlje sve ugroženije, a povremeni urgentni bolnički tretmani i transport do istih ne olakšavaju njegovo stanje - navodi se u pismu Kancelarije za KiM, koja je dopis o zdravstvenom stanju Elezovića poslala i ostalim misijama koje deluju na KiM.

Takođe, ukazuju da navedeno "nečovečno postupanje prištinskih institucija prema teškom bolesniku Iliji Elezoviću za rezultat može imati drastično pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, a da krajnji ishod može biti fatalan".

- Pristrasnost privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u odlukama da se određena okrivljena lica brane sa slobode jasno je vidljiva u odnosu na nacionalnost istih. Kada su u pitanju počinioci najtežih krivičnih dela albanske nacionalnosti koja su usmerena prema pripadnicima srpskog naroda, imaju popustljiv i blagonaklon stav puštajući ih da se brane sa slobode, dok u suprotnom u višegodišnjem pritvoru drže desetine Srba čija je krivica upitna. Primer za potpuno različito postupanje u slučaju uhapšenih Srba i Albanaca je slučaj Azema Kurtaja koji je 6. januara 2023. godine u Gotvouši kod Štrpca bezobzirno upucao i teško ranio dva srpska mladića Stefana (11 godina) i Miloša (21 godina) Stojanovića. Azemu Kurtaju je Osnovni sud u Uroševcu 8. januara 2023. godine i pored težine počinjenog zločina odredio samo meru kućnog pritvora! - navodi se u pismu Kancelarije za KiM.

Na kraju, iz Kancelarije za KiM pozivaju Euleks da u skladu sa nadležnostima, ciljevima i zadacima misije hitno preduzmu neophodne mere, kako bi u saradnji sa ostalim međunarodnim misijama na Kosovu, ukazali nosiocima najviših funkcija u sistemu institucija u Prištini na težak položaj i zdravstveno stanje Elezovića i uticali na iste da mu se neodložno omogući mera kućnog pritvora do okončanja postupka, a u cilju njegovog adekvatnog lečenja i dobijanja najbolje medicinske nege.

Podsetimo, Elezović je uhapšen 20. septembra pod optužbom za navodni ratni zločin i od tada se nalazi u pritvoru u Podujevu. On je zbog teškog zdravstvenog stanja odmah po hapšenju prebačen u bolnicu u Prištini. Njegov advokat Ljubomir Pantović tada je izjavio da ga je pregledao lekar Albanac koji je u izveštaju naveo da takav pacijent mora da bude u bolnici. Međutim, na to su se oglušili i Sud i Tužilaštvo u Prištini i Elezović je prebačen u pritvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track