MILOVAN JOVANOVIĆ: Zbog geopolitičkih potresa može doći do pada interesovanja i smanjenje kapaciteta delovanja EU i SAD na Balkanu
Foto: Printscreen

analiza

MILOVAN JOVANOVIĆ: Zbog geopolitičkih potresa može doći do pada interesovanja i smanjenje kapaciteta delovanja EU i SAD na Balkanu

Politika -

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović, ocenjujući aktuelnu situaciju na KiM, poručio je da je potrebno što pre održati izbore, formirati ZSO, implementirati Ohridski sporazum i normalizovati odnose između Beograda i Prištine. Ukazuje, pak, da kosovski premijer Aljbin Kurti sve to odbija, a da aktuelna geopolitička situacija, pre svega rat između Izraela i Palestina, može sve dodatno da prolongira.

- Kurti smatra da kaznene mere EU i SAD prema Prištini od jula meseca nisu toliko štetne, opasne i ne utiču previše na pad njegovog rejtinga. Međunarodna zajednica ponavlja greške iz 90-ih. Podsećam da i SAD i EU već duže vreme traže nastavak dijaloga, primenu dogovorenog iz Brisela i Ohrida, formiranje ZSO i ubrzanje pregovora kako bi se došlo do postizanja konačnog sporazuma. Eskobar je čak poručivao da će se ZSO osvariti sa ili bez Kurtija. Međutim od svega toga nema ništa. Najveću odgovornost pored Kurtija snosi i nesposobna, kompromitovana, potrošena i korumpirana briselska administracija. Lajčak i Borelj očigledno nisu uspeli u svojoj misiji. Naprotiv, doživeli su neuspeh i poniženje - kazao je Jovanović za Kurir.

Milovan Jovanović
foto: Kurir Televizija

Odavno su, ukazuje, probijeni svi rokovi za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine a trenutno smo, ističe, u praznom hodu.

- Kurti će se truditi da sve prolongira ne bi li nekako došao u povoljniji položaj. Sledeće godine su važni izbori prvo za Evropski parlament, a zatim i izbori u VB i u SAD. Priština blokira i uslovljava dijalog. Kurti neće da sprovodi ono što je dogovoreno, neće da formira ZSO. Nakon terorističkog napada u Izraelu od strane Hamasa i rata koji je zatim izbio, postoji mogućnost da kosovsko pitanje bude ostavljeno po strani. Situacija u Izraelu jasno govori o trajnoj opasnosti od zamrznutih sukoba. Svedočimo velikoj eskalaciji nasilja sa mnogo nevinih žrtava na obe strane. To je posledica nemogućnosti pronalaženja kompromisa i sklapanje mira. Ukrajina, Afrika, Bliski istok , preti opasnost da se kriza, sukobi i rat preliju i na naš prostor. Balkan lako može da zadesi neka slična tragedija - upozorava Jovanović.

Kako dodaje, zbog situacije u svetu i geopolitičkih potresa može doći do pada interesovanja i smanjenje kapaciteta delovanja SAD i EU na Balkanu.

Aljbin Kurti
foto: screenshot Video Plus

Međunarodna zajednica bi morala delovati preventivno kako bi sprečila otvaranje novog žarišta. EU, SAD i VB ne bi smele da gube vreme i da tu pretnju potcenjuju. Ttrebalo bi odmah da reaguju kako se kriza na KiM u nekom trenutku ne bi opet rasplamasala. SAD bi morale da preduzmu odlučnije korake kako bi se stvari pomerile sa mrtve tačke. Bez Amerike ne može biti konačnog sporazuma između Beograda i Prištine. Neophodno je direktno učešće SAD u ovom procesu, to je od suštinskog značaja za realizaciju sporazuma, koji će obezbediti mir, stabilnost i ubrzan napredak ka članstvu u EU i punu normalizaciju odnosa. Ako SAD žele da reše problem, možemo da očekujemo sporazum. Ako ne, onda će se problemi nastaviti i neće doći ni do kakvog dogovora i postizanja sporazuma - jasan je Jovanović.

Napominje i da će izaslanici EU i SAD, čiji se dolazak u Beograd i Prištinu očekuje 21.10, bez sumnje, vršiti pritisak na obe strane da se vrate dijalogu.

- Insistiraće na tome jer je sve paralisano, a situacija se u međuvremenu samo pogoršala. Pritisak će biti pojačan - konstatovao je on.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track