ŠEFOVI DIPLOMATIJA EU SUTRA O KOSOVU I METOHIJI: Sastanak u Luksemburgu, mere protiv Srbije nisu na stolu
Foto: Shutterstock

ŠEFOVI DIPLOMATIJA EU SUTRA O KOSOVU I METOHIJI: Sastanak u Luksemburgu, mere protiv Srbije nisu na stolu

Politika -

Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak na sastanku u Luksembugu raspravljati o situaciji na Kosovu i Metohiji posle dešavanja u Banjskoj i najnovije posete diplomatskih izaslanika EU i zemalja Kvinte Beogradu i Prištini, najavljeno je u sedištu Evropske unije u Briselu.

Odnosi Beograda i Prištine biće jedna od tema samita šefova država i vlada EU u četvrtak i petak u Briselu.

"Glavna poruka debate šefova diplomatija u ponedeljak biće da u sadašnjoj situaciji evropska perspektiva za Beograd i Prištinu nije moguća", izjavio je visoki zvaničnik EU uoči sastanka u Luksemburgu.

Najavio je da će visoki predstavnik EU Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izvestiti ministre o razgovorima obavljenim tokom vikenda u Beogradu i Prištini.

"Stav visokog predstavnika Borelja je jasan – posle nasilja dve strane moraju da se vrate dijalogu po okriljem EU. Bez uspešnog završetka dijaloga neće biti evropske perspektive za Beograd i Prištinu, to mora biti jasno rečeno", izjavio je zvaničnik EU.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak u Luksemburgu na stolu neće biti konkretan predlog mogućih mera protiv Beograda, ali, kako je rekao "posle nasilja na severu Kosova sve opcije su na stolu".

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

03:19

DIJALOG NIJE JEDINO REŠENJE ZA KIM Gajović: Srbija ima pravo po rezoluciji 1244 da pošalje kontigent vojske na Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track