PETAR PETKOVIĆ NA SAJMU KNJIGA: U biti našeg naroda je borba za slobodu, svaka okupacija ima rok trajanja (VIDEO)
Foto: Kosovo online

PETAR PETKOVIĆ NA SAJMU KNJIGA: U biti našeg naroda je borba za slobodu, svaka okupacija ima rok trajanja (VIDEO)

Politika -

Kada je najteže, jača srpska reč, a naš narod je dodatno osnažen i opredeljen da ostane na svojim vekovnim ognjištima, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prilikom otvaranja štanda Kancelarije za KiM na 66. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Petković je istakao da će štand Kancelarije za KiM imati preko 70 promocija književnih i naučnih radova, a da će na njemu učestvovati preko 30 najrazličitijih izlagača i izdavača sa Kosmeta.

"Zašto sam vam ovo rekao? Rekao sam vam da bih ukazao na jedan paradoks, koji u našem slučaju možda i nije paradoks, već stvar našeg identiteta i naše srpske prirode. A to je da, kada je i najteže i kada vrše teror nad našim narodom na Kosovu i Metohiji, mi se podižemo i bivamo i jači i snažniji. Verovali ili ne, upravo u ovim teškim vremenima mi imamo i najznačajnije i najveće stvaralaštvo od strane srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije, koje želimo ovom prilikom, na ovom divnom štandu, da vam prezentujemo", istakao je Petković.

Petković je rekao da je u biti srpskog naroda borba za slobodu, jer je to slobodarski narod, i da je to ono što nas određuje svih ovih godina, decenija i vekova, te da će tako i ostati.

"Kada je najteže, jača srpska reč, a naš narod je dodatno osnažen i opredeljen da ostane na svojim vekovnim ognjištima. Tako je bilo, tako će i biti", rekao je on.

Isakao je da svaka svaka okupacija ima svoj rok trajanja, pa će i ova, od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija prema srpskom narodu, proći ubrzo.

"Država Srbija je uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, uz svoju crkvu na Kosovu i Metohiji, jer jedino tako možemo da opstanemo. Nema naš narod u koga drugog da gleda do u svoj Beograd i svog predsednika Aleksandra Vučića. A i juče, kada je bio izuzetno težak dan, kada nam je dolazila ta velika petorka, razgovori su bili teški, ali sa druge strane predsednik Aleksandar Vučić je pokazao izuzetnu hrabrost, odlučnost, da argumentima, pre svega, činjenicama koje su odredile i naš narod pozivajući se na povelju UN i Međunarodno pravo brani srpski narod, pre svega njegovo pravo na život i mir, i interese srpskog naroda i naše nacionalne interese na prostoru naše južne pokrajine, Kosova i Metohije", poručio je Petković.

Otvaranju štanda Kancelarije za KiM prisustvovao je i vladika novobrdski Ilarion.

Svakog dana od 22. do 29. oktobra na štandu Kancelarije za KiM u Hali 1a u okviru 66. Sajma knjiga publici će se predstaviti pesnici, umetnici i naučnici sa teritorije Kosova, kao i književnici i naučni radnici koji se u svom stvaralaštvu i naučnim radovima bave pitanjem Kosova i Metohije.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track