KOVAČ JOŠ JEDNOM ODBIO TZV. KOSOVO: Živko Vuksanović neće biti izručen
Foto: YouTube/AIRE Centre Western Balkans

KOVAČ JOŠ JEDNOM ODBIO TZV. KOSOVO: Živko Vuksanović neće biti izručen

Politika -

Ministarstvo pravde Crne Gore odbilo je molbu pravosuđa tzv. Kosova za izručenje Živka Vuksanovića, radi krivičnog gonjenja za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vuksanović je po poternici uhapšen 1. oktobra ove godine. Nakon hapšenja njemu je bio određen ekstradicioni pritvor.

Kako "Dan" nezvanično saznaje, ministar parvde Marko Kovač ocenio je da se i u ovom slučaju može raditi o "zloupotrebi prava u političke svrhe", kao što je to slučaj sa Momčilom Vukotićem čije je izručenje tzv. Kosovu je takođe nedavno odbio.

Naime, Kovač je u rešenju, prema nezvaničnim saznanjima, ocenio da zbog veoma loših odnosa Beograda i Prištine, nedostatka direktne saradnje, te činjenica da radnje koje se Vuksanoviću stavljaju na teret nisu ni konkretizovane, ni dokazima potkrepljene, i u ovom slučaju preovladava politička dimenzija. Eventualnim izručenjem Vuksanovića, zaključuje, bio bi povređen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Podsećanja radi, Kovač je nedavno odbio zahtev tzv. Kosova da im Crna Gora izruči Momčila Vukotića (61), rođenog u Peći sa boravištem u izbegličkom naselju Rudeš u Beranama. Vukotić je bio uhapšen po zamolnici tzv. Kosova zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(Kurir.rs/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track