OGROMNO UZAJAMNO POŠTOVANJE Nakon tople dobrodošlice predsednika, Ursula SRDAČNO uzvratila: Dragi Aleksandre, čestitke na urađenom
Foto: screenshot Video Plus

važna poseta

OGROMNO UZAJAMNO POŠTOVANJE Nakon tople dobrodošlice predsednika, Ursula SRDAČNO uzvratila: Dragi Aleksandre, čestitke na urađenom

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je srdačno dočekao predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

Naime, Fon der Lajen je stigla danas nešto pre 13 časova u Beograd, gde ju je na aerodromu sačekao predsednik Vučić.

Pri samom susretu, predsednik joj je poželeo srdačnu dobrodošlicu, uoči važnih razgovora.

- Dobro došla, Ursula fon der Lajen. Očekuju nas celodnevni razgovori u kojima ću iskazati svaku vrstu zahvalnosti EU na pomoći i podršci koju nam je pružila, u nadi da će Srbija imati snage da ispuni svoje pristupne obaveze i postane deo porodice evropskih naroda - istakao je predsednik Vučić tokom susreta, što je potom naveo i u objavi na svom Instagram profilu.

Ursula fon der Lajen tokom posete je čestitala na usvajanju Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnom informisanju i medijima, istakavši da su upravo završene važne reforme.

- Što se tiče slobode medije, vi ste upravo završili važne reforme (usvojen Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnom informisanju i medijima). Čestitke na tome i sada to treba da sprovedete i da nastavite da radite na tome - pohvalila je predsednica Evropske komisije.

Ohrabrujuće reči Ursule fon der Lajen

Takođe, predsednik Vučić istakao je da je od Ursule fon der Lajen danas čuo ohrabrujuće reči. Naime, kako je predsednik na samom početku obraćanja istakao, razgovori sa Fon der Lajen i delegacijom bili su dobri! Kako je predsednik naglasio, EU je ubedljivo prvi ekonomski partner Srbije po svim parametrima

1 / 7 Foto: screenshot Video Plus

On je istakao da nam je EU vodeći trgovinski partner, ali i da je Srbija njima vodeći trgovinski partner s područja Zapadnog Balkana sa učešćem od 50 odsto. Znači, Srbija 50 odsto, i isto toliko svi ostali.

- Mi imamo ogroman broj projekata zajedno sa EU. Mi smo danas čuli ohrabrujuće reči predsednice Fon der Lajen iz plana za rast. Gde očekujemo veoma značajnu finansijsku podršku, ako se mi budemo držali svojih obaveza, razume se, gde bi jedna trećina trebalo da bude za budžet... To nije mali novac za nas. Formiranje jedinstevog reigonalnog tržišta, a zatim učešće u evropskom tržištu za nas je prioritet i mi to smatramo velikom koristi za sve naše građane - naglasio je Vučić i dodao da Srbija sa Evropskom unijom radimo mnogo važnih projekata, posebno u oblasti infrastrukture - naročito u oblasti energetske i transportne infrastrukture - istakao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić se Ursuli fon der Lajen zahvalio što je došla u Beograd, ali i zato što prethodna dva puta nije bila u Beogradu, nego je posetila jug Srbije.

Predsednica EK zahvalila se na srdačnom dočeku, a zatim je ukazala na važnost saradnje EU sa Srbijom rekavši da je naša zemlja jedan od najizglednijih kandidata za prijem u EU. Fon der Lajen boravi u četvorodnevnoj poseti zemljama Zapadnog Balkana, a u toku dana će se, prema najavama, sastati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Kurir.rs

Bonus video:

00:19

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas članove porodice Janković sa Kosova i Metohije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track