SRBIN UHAPŠEN PO POTERNICI LAŽNE DRŽAVE PUŠTEN NA SLOBODU: Priština ga traži zbog navodnog ratnog zločina
Foto: Shutterstock

SRBIN UHAPŠEN PO POTERNICI LAŽNE DRŽAVE PUŠTEN NA SLOBODU: Priština ga traži zbog navodnog ratnog zločina

Politika -

Viši sud iz Bijelog Polja pustio je iz pritvora državljanina Srbije Živka Vuksanovića (62), čije je izručenje tražilo tzv. Kosovo, potvrđeno je u tom sudu.

Vuksanović se u ekstradicionom pritvoru nalazio od 1. oktobra, a na osnovu optužnice tužilaštva tzv. Kosova da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Viši sud je prvobitno, 27. oktobra odlučio da se Vuksanović izruči tzv Kosovu, ali je tog dana bivši ministar pravde Marko Kovač odbio molbu za njegovo izručenje.

Podgorička "Pobjeda" je objavila da je Kovač odluku obrazložio ocenom da "postoje sumnje o političkom progonu" i da je povređen Član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, uz ocenu da je u pitanju "politički momenat".

Nakon dobijanja te odluke 31. oktobra, Viši sud je Vuksanovića, koji je mesec dana proveo u ekstradicionom pritvoru, pustio na slobodu.

To je druga takva odluka Kovača u poslednjih sedam dana.

Prethodno, 26. oktobra je po istom osnovu odbio da Kosovu izruči Momčila Vukotića (61) koji je osumnjičen da je tokom 1999. počinio ratni zločin na teritoriji Peći

Kovač je te odluke doneo u poslednjoj nedelji svog mandata u Vladi premijera Dritana Abazovića, čiji je mandat prestao izborom Vlade Milojka Spajića 31. oktobra 2023. godine.

Vukotić je u Crnoj Gori uhapšen 25. septembra po poternici Interpola misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), na osnovu Memoranduma o razumevanju između Interpola i UNMIK-a iz 2002. godine, čiji je cilj razmena informacija, naloga, međunarodnih istraga i krivičnih slučajeva.

Iz Višeg suda u Bijelom polju je potvrđeno da je i Vukotić pušten iz pritvora.

Odluku o izručenju tzv. Kosovu u ekstradicionom pritvoru, po rešenju Višeg suda u Podgorici čeka državljanin tzv. Kosova Ilir Beriša (48), koji je u Crnoj Gori uhapšen početkom oktobra.

Beriša je uhapšen po poternici Interpol UNMIK zbog sumnje da je 1999. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu.

Viši sud u Podgorici mu je odredio ekstradicioni pritvor koji je, kako je navedeno, ograničen do odluke o izručenju osumnjičenog Kosovu.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja