PRETUČEN DO NEPREPOZNATLJIVOSTI: Srbinu produžen pritvor na još dva meseca, trpi teror od strane tzv. kosovskih policajaca!
Foto: AP/Ilustracija

Teško stanje

PRETUČEN DO NEPREPOZNATLJIVOSTI: Srbinu produžen pritvor na još dva meseca, trpi teror od strane tzv. kosovskih policajaca!

Politika -

Takozvani Kosovski apelacioni sud uskoro bi trebalo da odlučuje o žalbi koju je odbrana D. O. (28) uložila na odluku sudskog veća Osnovnog suda u Prištini da se ovom Srbinu iz Kosovske Mitrovice produži pritvor za još dva meseca. D. O, koga tzv. specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči za "napad na službena lica - pripadnike kosovske policije i Kfora” 29. maja u Zvečanu, prilikom nasilnog upada specijalaca Rosu, pritvor je produžen do 26. decembra.

Advokat Predrag Miljković, branilac uhapšenog D. O, kaže da Apelacioni sud treba da odluči o žalbi kojom se traži da se mera pritvora "zameni ili da se pusti da se brani sa slobode”. D. O. je, zajedno s R. P, takođe iz Kosovske Mitrovice, uhapšen je dok je mirno sedeo na asfaltu u znak protesta zbog nasilnog zauzimanja opštinske zgrade u Zvečanu, što se na snimku koji je dostavljen tzv. kosovskom tužilaštvu i videlo, ali je tužilac zanemario očigledan dokaz.

Mesec dana posle hapšenja, R. P. je uz kauciju pušten da se brani sa slobode, dok je D. O., koji je pre nekoliko godina iz islama prešao u pravoslavlje, produžen pritvor i od tada se nalazi u zatvoru visokog rizika u selu Grdovcu u Podujevu. Pripadnici tzv. kosovske policije su ga, inače, prilikom hapšenja pretukli do neprepoznatljivosti, što je kasnije potvrdio i advokat Miljković, ali i Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda s Prištinom. Obojica su govorila i o teškom psihičkom stanju u kojem se ovaj mladić nalazi.

Budući da su čuvari u zatvoru isključivo Albanci, oni neblagonaklono gledaju na činjenicu da je D. O. promenio veru i iz islama prešao u pravoslavlje. Osim advokata, D. O. posećuje i sestra koja zbog izuzetno teške finansijske situacije jedva uspeva da sakupi novac da bi platila prevoz do Podujeva i kako bi mu kupila neophodne stvari.

Kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track