"ZSO JE DAVNO PREUZETA OBAVEZA PRIŠTINE" Žiofre: To će biti jedno od ključnih pitanja na predstojećem sastanku u Briselu
Foto: Petar Aleksić

"ZSO JE DAVNO PREUZETA OBAVEZA PRIŠTINE" Žiofre: To će biti jedno od ključnih pitanja na predstojećem sastanku u Briselu

Politika -

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre kazao je večeras da Kosovo nije "alfa i omega" evropskih integracija Srbije, ali jeste deo paketa.

On je rekao da prvi stub evropskih integracija čine vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i medijski pluralizam. Kazao je i da drugi stub neminovno jeste normlizacija odnosa Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, i jedno i drugo je važno.

- Nismo ostavili po strani vladavinu prava, naprotiv to je važno pitanje u našem radu, ali je i normalizacija odnosa jer želimo da nađemo izlaz iz ove situacije kako bi život ljudi bio lakši - kazao je on.

Rekao je da smo (EU) prilično 'pogurali' ka normalizaciji jer je, kako je ukazao, " to indikacija koliko je EU ozbiljna po pitanju proširenja i želje da prigrli Srbiju u svojoj porodici".

- A za to nam je potreban proces normalizacije - dakle, to je deo paketa -kazao je Žiofre.

Upitan da li to znači da je deo tog paketa i Srbija koja priznaje nezavisnost tzv. Kosova, Žiofre je ponovio reči predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, odnosno da se radi o "sprovođenju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa".

- Govorimo o sprovođenju postignutih sporazuma i tu treba da idemo napred. Ne samo na strani Srbije, već i Kosovo mora da sprovede svoj deo obaveza - kazao je on.

Ali, kako je naveo, moramo da budemo u stanju da prebrodimo postojeće blokade jer smo videli kakva je situacija kada je kriza na Kosovu, a to nije produktivno ni za koga i nanosi mnogo štete.

- Dakle, moramo preći na sprovođenje sporazuma o normalizaciji, to će mnogo pomoći (na putu ka EU), zajedno sa drugim reformama - jasan je Žofre.

Istakao da će jedno od ključnih pitanja na predstojećem dijalogu u Briselu za dva dana biti upravo osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), koju naziva "davno preuzetom obavezom" Prištine.

- Moramo da guramo napred implementaciju obaveza koje do sada nisu realizovane, a ZSO je jedno od tih pitanja - kazao je on.

Prema njegovim rečima, postoji podrška svih zemalja članica EU i američka vlada "je puna podrške u tom procesu".

- Nastavićemo da institiramo na sprovođenju svega dogovorenog, uključujući i ZSO za koju mislim da je jedan od ključnih elemenata procesa koji treba da se reši - kazao je on.

Kurir.rs/Euronews/Beta

Bonus video:

00:48

DO DOGOVORA U BRISELU MOŽE DOĆI SAMO NA JEDAN NAČIN Marinković o susretu Vučića i Kurtija: ZSO bi trebalo da bude polazna tema

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track