"SIGURAN PUT KA POTPUNOM ETNIČKOM ČIŠĆENJU NA KIM" U Prištini počelo suđenje Srbinu za navodne ratne zločine u Račku (VIDEO)
Foto: Kurir TV

kurir tv

"SIGURAN PUT KA POTPUNOM ETNIČKOM ČIŠĆENJU NA KIM" U Prištini počelo suđenje Srbinu za navodne ratne zločine u Račku (VIDEO)

Politika -

U Osnovnom sudu u Prištini počelo je prvo suđenje u odsustvu optuženom Srbinu za navodne ratne zločine u Račku.

Stručnjaci upozoravaju da bez obzira što krivično zakonodavstvo prihvata ovakav oblik procesuiranja, ona se kose sa ljudskim pravima.

Na osnovu optužnice iz maja ove godine, Čedomir Aksić, rodom iz Štimlja se tereti za navodne ratne zločine uključujući i ubistvo osmoro albanskih civila 15. januara 1999. u Račku.

Umesto Aksića, u sudnici je bio njegov branilac, a iz Tužilaštva je saopšteno da su prethodno iskorišćene sve pravne mogućnosti da on bude prisutan.

Nekadašnji istražni sudija iz Prištine, Danica Marinković kaže da krivično zakonodavstvo predviđa mogućnost suđenja u odsustvu, ali da nije upoznata na koji način je to pravno rešeno u Prištini.

Danica Marinković
foto: Kurir TV

- Da bi se sudilo u odsustvu, potrebno je da budu ispunjeni određeni zakonski uslovi, da je izvršilac poznat, da je nedostupan državnim organima, da mu se ne zna prebivalište, da nije uredno primio sudski poziv, pa tek onda da se ide na raspisivanje poternice, donošenje rešenja o sprovođenju istrage, donošenje rešenja da mu se sudi u odsustvu i tek onda da se procesuiraju takva lica - kaže Marinković.

Dr Milan Gulić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, kaže da je reč o otvorenom obliku zastrašivanja srpske zajednice po “hrvatskom modelu”.

Milan Gulić
foto: Kurir TV

- Politika hapšenja ljudi koja i sada postoji može na ovaj način da dobije jedan institucionalni okvir pa da se još više intenzivira i da se na taj način i ono malo Srba koji su tamo preostali zastraše, a oni koji iz centralne Srbije idu u južnu pokrajinu da se u tome onemoguće i to je prosto jedan siguran put ka potpunom etničkom čišćenju Kosova i Metohije, a rekao bih da je taj proces onako prilično na svom kraju - objašnjava Gulić.

02:00

SIGURAN PUT KA POTPUNOM ETNIČKOM ČIŠĆENJU NA KIM U Prištini počelo suđenje Srbinu za navodne ratne zločine u Račku

Podsećamo da je prethodno vlada u Prištini formirala Insitut za ratne zločine, što će, kako ocenjuju analitičari, uz pokretanje suđenja u odustvu biti jedan od “alata” koji će pospešiti odlazak Srba, ali i potpuno zakočiti proces povratka.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:04

PRETE NAM SANKCIJAMA DA BISMO ODUSTALI OD KIM, ALI POGREŠAN IM JE PRISTUP! Šešelj: Srbija će nastaviti da brani Kosovo i Metohiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track