"ČITAV SMISAO JE KAD ĆEMO DA PRIZNAMO KOSOVO" Vučić: Da nam Priština naređuje šta će naša vojska da ima, pa ne pada nam na pamet!
Foto: Zorana Jevtić

ZAJEDNIČKO OBRAĆANJE POSLE RAZGOVORA SA stoltenbergom

"ČITAV SMISAO JE KAD ĆEMO DA PRIZNAMO KOSOVO" Vučić: Da nam Priština naređuje šta će naša vojska da ima, pa ne pada nam na pamet!

Politika -

* Vučić: Rekao sam mu da su samo Srbi napadani a njih 13 odsto već je napustilo KiM. To što nam stalno pomeraju lestvicu, pa to nam stalno rade, čitav smisao je kad ćemo da priznamo tzv. nezavisno Kosovo

* Stoltenberg: Razgovarali smo o situaciji na KiM i mogućnosti da ponovo imamo zajedničke vežbe, podržavam formiranje ZSO, to je ključ za normalizaciju odnosa

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Sastanak je održan na Andrićevom vencu, posle čega je održana konferencija za medije.

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

10.05 - Obraćanje predsednika Vučića. Predsednik se nadovezao na Stoltenbergovu izjavu o ulozi Kfora koji čuva mir na KiM i sve koji tamo žive, na šta je Vučić kazao da Kfor tamo nema koga drugog da brani osim Srbe jer su samo oni ugorženi i napadani.

- Rekao sam mu da su samo Srbi napadani a njih 13 odsto otišlo je s KiM - kazao je predsednik pa objasnio i slučaj Banjska i slučaj pre toga koji postoje za Zapad a ne misli se šta je bilo pre toga i šta je tome prethodilo niti se postupa po Rezoluciji SB UN 1244 u kojoj se kaže da albanske snage nemaju šta da traže na Severu KiM.

Predsednik je naglasio da je saradnja naše Vojske Srbija sa Kforom odlična i da je sada najvažnije pitanje da se očuva mir.

Aleksandar Vučić, Jens Stoltenberg, Vučić Stoltenberg
foto: Zorana Jevtić

Na reči Stoltenberga da gomilanje snaga na administrativnoj liniji ne čini nikome dobro, predsednik Vučić je kazao da Vojska Srbije naređenja ne prima ni od koga, mi smo vojno neutralni. Prethodno je podsetio i na pucanje na srpsku decu na Badnji dan, zatim pomenuo i slučaj Dragiše Galjka za kog se ne vodi čak ni istraga...

- On nije čovek, on je Srbin... Na Srbe možete da pucate a čitav svet će da vam se nakači na grbaču da se desi suprotno - kazao je Vučić dodavši da mu je Stoltenberg javno na sastanku rekao "Pa, što me nisi zvao lično" kad su upucana srpska deca na Badnji dan na šta je on rekao da nije njegov manir da tako komunicira i zloupotrebljava kontakt ali da će odsad uvek tako radiri - lično zvati.

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

- Ko će odgovarati za to? ... Niko nikad neće odgovarati, ne znaju ni ko da odgovara niti vode istragu... Čovek koji je pucao na srpsku decu na Badnji dan šeta se na slobodi, koga briga... Koga briga što je Dragiša Galjak upucan sa dva metka, pa sedmorica Srba, pa onog Jovanovića što je nosio posuđe na pijacu.... Koga briga, nema ništa od tog posla, niko neće odgovarati - kazao je Vučić dodajući i da je Dušan Obrenović u pritvoru od maja meseca a ništa se ne dešava, iako je i sam NATO gledajući snimke potvrdio da čovek nije ni za šta kriv.

"Da nam Priština naređuje šta će naša Vojska da ima, pa ne pada nam na pamet"

Predsednik je dodao da nam niko u Prištini neće naređivati šta ćemo mi imati, naša vojska, na 10-15 ili 20 kilometara od administrativne linije pa to nam ne pada na pamet.

"Čitav smisao je kad ćemo da priznamo tzv. nezavisno Kosovo"

- To što nam stalno pomeraju lestvicu, pa to nam stalno rade, čitav smisao je kad ćemo da priznamo tzv. nezavisno Kosovo..., pojasnio je Vučić kad je reč o pregovorima u Briselu.

- Upoznao sam Stoltenberga sa činjenicom da je 13 posto Srba napustilo Kosovo u poslednjih godinu dana zbog pritiska, hapšenja i pretnji, ako to nije nasilje, onda ne znam šta je, pošto takođe znam da Zapad zanima samo Banjska i pre toga Zvečan i tuča sa Kforom kad su hteli da sačuvaju specijalna vozila Prištine", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je ponovio da su do sukoba u Zvečanu doveli izbori na kojima je učestvovalo samo tri odsto stanovništva, a prištinske vlasti ih proglasile legitimnim, dok su za Banjsku "krivi" oni (kako je naveo misli na SAD i EU) koji su obmanuli Srbiju pošto su potpisali deklaraciju da neće biti progonjeni i procesuirani ljudi koji su ranije bili na barikadama.

Obraćanje Jensa Stoltenberga: Odgovorni za napad u Banjskoj moraju da budu izvedeni pred lice pravde. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da je nasilje poput onog u selu Banjska na severu Kosova nedopustivo i da počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije on je rekao da NATO "pozdravlja što je Srbija spremna da sarađuje u tim zalaganjima".

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

"Neki pripadnici NATO-a bili su na udaru napada u maju (u sukobima lokalnih Srba i KFOR-a), u septembru smo videli još jedno izbijanje nasilja na Kosovu. Posle tog nasilja (u Banjskoj) NATO je rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu. To je najveće povećanje kontingenta NATO-a u poslednjoj deceniji i pokazuje da je NATO spreman da očuva mir", kazao je Stoltenberg i pozdravio je blisku koordinaciju između Vojske Srbije i KFOR-a, navodeći da je to "važno za blagovremenu razmenu informacija kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi".

"Pozivam sve strane da smanje tenzije i da se uzdrže od eskalatornih poteza. Rekao sam predsedniku Vučiću da gomilanje snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi doprinelo poboljšanju situacije", naveo je Stoltenberg. On je ponovio da podržava formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), uz ocenu da bi ti bio "ključ za normalizaciju odnosa".

"Pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu pod okriljem EU, to je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti", naveo je Stoltenberg. Stoltenberg je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o mogućnosti obnove zajedničkih vojnih vežbi NATO-a i Srbije.

Jens Stoltenberg
foto: Zorana Jevtić

Medijima se prvi obratio generalni sekretar Alijanse Stoltenberg koji je kazao da je s predsednikom Vučićem razgovarao o saradnji, situaciji na Kosmetu, ali i mogućnosti da Srbija i NATO ponovo imaju zajedničke vežbe.

Dodao je da se razgovaralo i o ratu u Ukrajini i naglaiso da podržava formiranje ZSO.

Stoltenberg će se tokom posete Srbiji sastati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Generalni sekretar NATO je juče boravio u Prištini, a nakon toga je otputovao za Beograd, gde ga je na aerodromu dočekao ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

1 / 3 Foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track