"IMATE SAMO JEDNU ZEMLJU, A TO JE SRBIJA!" Predsednik Vučić primio đake i nastavnike iz Zvečana - "Neka živi naš narod na KiM"
Foto: screenshot Video Plus, screenshot Pink tv

"IMATE SAMO JEDNU ZEMLJU, A TO JE SRBIJA!" Predsednik Vučić primio đake i nastavnike iz Zvečana - "Neka živi naš narod na KiM"

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas učenike i nastavnike OŠ "Sveti Sava" iz Žerovnice sa Kosova i Metohije.

Vučić se prvo fotografisao sa mališanima, a potom se obratio.

- Draga deco sa Kosova i Metohije, iz Žerovnice kod Zvečana, mnogo sam srećan što vas vidim danas ovde u Beogradu. Radostan sam što ste pre dolaska u Palatu Srbija posetili i Studenicu i Žiču, naše velike svetinje - rekao je on.

Predsednik je dodao da će država nastaviti da ulaže u napredak dece na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Video Plus

- I ono što ste pitali za muzički kabinet, to računajte da je rešeno. Mi smo u prethodnom periodu uradili potpuno nove tri škole, renovirali oko dvadeset. Posebno sam srećan što imate divne nastavnike i vaspitače. Oni vam nedvosmisleno govore kakva je budućnost pred vama, šta je to što morate da znate da pomognete svojoj zemlji - ističe Vučić.

On dodaje da je zahvalan roditeljima mališana koji štite i brane državu Srbiju.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Video Plus

- I u uslovima najgoreg progona oni znaju da imaju jednu zemlju, a to je Srbija. Hvala vam draga deco što ćete svojim obrazovanjem doprineti napretku naše zemlje. Ako postoji još nešto što mislite da možemo da uradimo, mi ćemo uraditi. Molim vas da nam to kažete. I srećan sam što ste videli kako nam izgleda Hram Svetog Save, ali sam posebno srećan kada znam da smo makar malo pomogli našim svetinjama na KiM. Neka živi naš narod na Kosovu i Metohiji, neka živi Srbija - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Video Plus

On se zahvalio deci, roditeljima i nastavnicima, nakon čega se obratio učenik Đorđe Milić.

Hvala vam na gostoprimstvu i podršci narodu na Kosovu i Metohiji, rekao je učenik, i uručio predsedniku knjigu o znamenitim Srbima sa KiM.

- "Za uspomenu na susret sa decom sa KiM". Divno je napisana posveta. Rekli su mi da Đorđe nema nikakvu tremu - kazao je Vučić.

1 / 10 Foto: Zorana Jevtić

Potom su mališanima uručeni pokloni, a mnogi su tražili i da se slikaju sa predsednikom Vučićem.

Obraćanje predsednika Vučića novinarima

Predsednik je rekao da će se u granicama mogućeg boriti za narod na Kosovu i Metohiji.

- Cilj je da nas primoraju da na jedan ili drugi način priznamo nezavisnost Kosova. To nije problem da se reši neki problem sa izborima na severu. Sve su to problemi, ali suština je ovo što sam rekao. Ključno im je da li ćemo da pustimo Prištinu u Ujedinjene nacije. I naravno, nećemo to uraditi. Lako je to reći, ali za to postoje posledice - kaže on.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Video Plus

Vučić ističe da nisu pretnje svih meseci unazad bile uzaludne, iako je više puta govorio da neće popustiti.

- Kada ih pitate šta je sa istragom za pokušaj ubistva Dragiše Galjaka, kada ih pitate šta je sa policajcem koji je pucao u srpsku decu na Badnji dan, onda skreću sa teme. Ja neću da se obraćam pilićarski ili šibicarski, i da stičem poene u kampanji, na najtežim mestima, u lice sam rekao i Šolcu i Makronu da neću priznati Kosovo - rekao je predsednik.

On dodaje da politika nije parola, i da je u pitanju komplikovana stvar.

- Hoću da kažem ljudima da ne misle da će sve biti jednostavno. Zato moramo da čuvamo stabilnost, i da razmišljamo o tome kako ćemo u budućnost. A za ovo da se pravdam nekome, ili da vičem, ne pada mi na pamet - kazao je Vučić.

Predsednik ističe da je manevarski prostor Srbije mali, i dodaje da sila Boga ne moli.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Video Plus

- Oni su silni i jaki, oni mogu sve. Mi smo imali predloge da dođu porodice nestalih, i Srba i Albanaca. Albanski predstavnici kažu da im nisu potrebne porodice. Ja pitam, pa čekajte, mi to radimo zbog tih porodica. Da njihovi bližnji mogu da dobiju trajni mir, da znaju gde su pokopani, da mogu da obilaze grobove. Zašto onda radimo sve to? Da bismo napisali nešto, i da to vodi ka priznanju. Kažite lepo javno da vas ne interesuju nestala lica - dodaje on.

Nema tu igre u rukavicama, rekao je Vučić na pitanje da li otvoreno međunarodni akteri traže od Srbije priznanje Kosova.

- Oni čekaju svoj trenutak da nas pritisnu do kraja, mi čekamo svoj trenutak - zaključio je predsednik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track