MEĐUNARODNA ZAJEDNICA MORA DA SPREČI PRIŠTINU U NJENIM NASTOJANJIMA: Petković na sastanku sa ambasadorom Argentine
Foto: Foto: Kancelarija za KiM

KANCELARIJA ZA KIM

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA MORA DA SPREČI PRIŠTINU U NJENIM NASTOJANJIMA: Petković na sastanku sa ambasadorom Argentine

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Argentine u Srbiji Osvaldom Marsikom. Tom prilikom razgovarali su o poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu, s posebnim osvrtom na formiranje ZSO, ali i položaju i problemima srpskog naroda u pokrajini, prenosi Kosovo Online.

Kako je saopšteno, svakodnevne provokacije, jednostrane akcije i eskalatorni potezi, neosnovana hapšenja i lažne optužbe usmerene prema Srbima, na čemu istrajava režim Aljbina Kurtija, po Petkovićevim rečima, jasno pokazuju da je albanskoj strani jedini cilj izazivanje novih tenzija i zaoštravanje situacije na terenu, koja vodi eskalaciji i produbljivanju krize.

- Smirivanju situacije ne doprinosi ni zabrana Prištine da Srbi glasaju na prostoru KiM na parlamentarnim izborima 17. decembra, ali ni odbijanje Aljbina Kurtija da hitno krene u pravcu deeskalacije u četiri opštine na severu KiM - naglasio je Petković.

Petković je podvukao da se Beograd uvek zalagao za trajan i održiv mir i stabilnost u pokrajini i na Zapadnom Balkanu i da srpskoj strani incidenti nikada nisu bili ni cilj, ni sredstvo, te da je sva odgovornost za krizna dešavanja na Prištini.

- Zbog toga je od neprocenjive važnosti da međunarodna zajednica odlučno, političkim i diplomatskim sredstvima spreči Prištinu u nastojanjima da destabilizuje region i spreči nove Kurtijeve jednostrane akcije - zaključio je Petković.

Na kraju razgovora, Petković je zahvalio ambasadoru Marsiku i njegovoj zemlji na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, ističući opredeljenje Srbije da neguje i unapređuje tradicionalno prijateljske odnose sa Argentinom.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track