NA KOSOVU I METOHIJI PRISUTNO 5.000 NATO VOJNIKA: Stoltenberg: Predlog za ZSO bi mogao biti put napred u dijalogu
Foto: Zorana Jevtić

Generalni sekretar NATO

NA KOSOVU I METOHIJI PRISUTNO 5.000 NATO VOJNIKA: Stoltenberg: Predlog za ZSO bi mogao biti put napred u dijalogu

Politika -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je na konferenciji za medije u Briselu nakon sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, ponovio da bi predlog za Zajednicu srpskih opština mogao da bude put napred u pronalaženju rešenja i postizanju napretka u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Kosovo Online.

Stoltenberg je još jednom podvukao da su tokom poslednjih nekoliko meseci viđeni ozbiljni incidenti na KiM.

- Upravo sam posetio Kosovo i ono što smo videli ovog proleća je napad na mirovne snage NATO-a. Ranjeno je 93 vojnika NATO-a, neki od njih su zadobili rane koje su im promenile život, a to je potpuno neprihvatljivo - rekao je Stoltenberg.

Podsetio je i na dešavanja u Banjskoj, gde je četvoro ljudi poginulo.

- To naglašava izazove sa kojima se suočavamo na Kosovu i važnost deeskalacije svih strane, da se uzdrže od akcija koje mogu dodatno povećati tenzije i uzdržati se od bilo kakve zapaljive retorike koja može povećati tenzije. To je bila moja poruka na sastancima u Prištini i Beogradu - rekao je Stoltenberg i rekao da se na KiM vidi primer dobre saradnje EU i NATO i dodao:

- Mi smo našem prisustvu na Kosovu dodali još Nato trupa nakon poslednjih dešavanja, i sada je otprilike 5.000 vojnika NATO-a prisutno. Verujem da bi predlog ZSO mogao da bude put napred da pokušamo da pronađemo rešenje i da napravimo napredak u okviru dijaloga uz pomoć EU - rekao je Stoltenberg.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track