PRIŠTINA KRŠI PRAVA SRBA I RUŠI DIJALOG! Evropska unija se oglasila povodom zabrane Srbima da glasaju na KiM!
Foto: Shutterstock

SAOPŠTENJE

PRIŠTINA KRŠI PRAVA SRBA I RUŠI DIJALOG! Evropska unija se oglasila povodom zabrane Srbima da glasaju na KiM!

Politika -

Evropska unija smatra da odluka prištinskih vlasti da ne dozvole kosovskim Srbima da glasaju na KiM na izborima za Skupštinu Srbije nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnjom poverenja između Beograda i Prištine, prenosi Koha.

U odgovoru portparola Evropske komisije za spoljnu politiku i bezbednost Petera Stana navodi se da EU preporučuje obnovu prakse da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na KiM tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra.

- Sa žaljenjem konstatujemo da kosovske vlasti ponovo nisu dozvolile da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na Kosovu na izborima za srpski parlament uz posredovanje OEBS-a. Zbog toga će srpski birači morati da putuju u gradove na jugu Srbije da bi glasali na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra. Ova odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnjom poverenja između Kosova i Srbije. EU preporučuje obnavljanje ustaljene prakse omogućavanja kosovskim Srbima da glasaju na Kosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra, uz fasilitaciju OEBS-a - navodi se u pisanom odgovoru EU.

Kurir.rs/Koha/Kosovo Online

Bonus video:

02:04

OPOZICIJI BI ODGOVARALO AKO SRBI SA KIM NE GLASAJU! Todorov: NJima je Kosovo važno samo u kampanji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track