EVO KOLIKI PROCENAT SRBA JE NAPUSTIO KOSOVO! Stručnjaci o ugrožavanju našeg naroda: Albanci su ušli u crkvu, obukli mantiju...
Foto: Youtube/Sky News/Radio Free Europe/Radio Liberty

kurir tv

EVO KOLIKI PROCENAT SRBA JE NAPUSTIO KOSOVO! Stručnjaci o ugrožavanju našeg naroda: Albanci su ušli u crkvu, obukli mantiju...

Politika -

Odluka Prištine da ne dozvoli Srbima sa Kosova i Metohije da glasaju na izborima 17. decembra nije u skladu sa duhom dijaloga, rekao je Portparol Evropske unije Peter Stano.

On je istakao da je ta odluka protivna principu zaštite prava manjinskih zajednica i izgradnje poverenja Beograda i Prištine.

Gosti koji su analizirali ove tvrdnje jesu dr Vladimir Marinković, direktor Univerziteta za održivi razvoj i prosperitet, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i Vladimir Kljajić, politikolog.

kosovska vojska, vojska kosova, Kosovo
foto: Shutterstock

Veliki neredi u Prištini nisu dopreli do ušiju EU, pa je Marinković rekao:

- To jeste kontinuitet njihovog ponašanja, privremenih institucija, koji na čelu imaju Aljbina Kurtija, dakle potpuno jedan izostanak volje i želje da uopšte bude bilo kakvog dijaloga, a da ne govorimo o tome da se poštuje nešto što je potpisano još odavno. Dakle, sprovode kontinuitet u kršenju elementarnih ljudskih prava srpskog naroda na KiM. Ne čudi me, ko god je imao iluziju da će EU reagovati ili je naivan ili ima lošu nameru prema Srbiji i našim nacionalnim interesima. Kurti ne želi da prizna ZSO, ali najviše zabrinjava situacija na terenu, način života, kako Srbi žive na Kosovu i činjenica da je 13% Srba napustilo Kosovo.

Potom se osvrnuo na probleme koji nadolaze Srbima:

01:29

EVO KOLIKI PROCENAT SRBA JE NAPUSTIO KOSOVO! Stručnjaci o ugrožavanju našeg naroda: Albanci su ušli u crkvu, obukli mantiju...

- Tu dolazi do drugog problema, pored ovih fizičkih nasrtanja, odlazaka, napada ROSU, raznih militarnih i parapolicijskih formacija, zapaljivih izjava, dakle sve ono što se događa, a sada imate jednu vrstu toga da se dešava da rezultat njihove politike u puzajućem odlasku srpskog naroda. Juče smo imali scenu da su Albanci uapli u jednu crkvu, tamo su se slikali, presvukli se u odori sveštenika i slikali sa njihovom zastavom. Niko u Evropi ne diže glas zbog sveprisutnog ugrožavanja ljudskih prava, religijskih prava, da ne govorim o napadima na našu istorija. Radi se o nastavku licemerne politike.

U svetioniku demokratije, Srbima je zabranjeno da izađu na glasanje Kosova i Metohije, a Kljajić je odgonetnuo da li je za očekivati bila ovoliko blaga (ne)reakcija EU:

- Mislim da nismo mogli da očekujemo išta drugo, imajući u vidu da smo videli teško kršenje ljudskog prava u smislu upada u bolnice i dalje terorisanje Srba. Takođe, i tu je zakazala reakcija Brisela. Mi bi trebalo da nastavimo da vršimo pritisak na Brisel i Vašington kako bi uspeli da dobijemo nešto iz tog pregovaranja. Bilo kakvo ponašanje sa naše strane bi moglo da rezultira daljem pogoršanju naše situacije, koja je već dovoljno ugrožena. Svima je već jasno da je Kurti nerazuman kada je u pitanju odnos Srba i samo deklarativno priča o multietničkom Kosovu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs / L. Majer

Bonus video:

00:44

Vučić iz Pariza o ZSO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track