KOMPJUTERSKI GENIJE POSTAJE SRBIN! Vučić: Lično ću mu uručiti pasoš!
Foto: Printscreen/Video Plus

bračni par Voznijak dobija državljanstvo srbije

KOMPJUTERSKI GENIJE POSTAJE SRBIN! Vučić: Lično ću mu uručiti pasoš!

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Stiva Voznijaka, inženjera računarstva i suosnivača kompanije Epl (Apple), a nakon sastanka saopštio da se nada da će Vlada prihvatiti predlog i da će bračnom paru Voznijak dodeliti državljanstvo Republike Srbije koje će im lično uručiti.

Stiv Voznijak
foto: Printscreen/Video Plus

- Za nas je velika čast a nadam se da će Vlada Srbije prihvatiti moj predlog da se bračnom paru Voznijak, Stivu i Dženet, dodeli državljanstvo Srbije koje ću im ja lično uručiti. Veliku ulogu u tome imao je naš teniser Janko Tipsarević i hvala mu! Neki pričaju te dali smo pare da dođe, ne čovek je bez dinara došao u Srbiju, sam je platio sebi kartu i došao... Ja nisam znao da je on ovolika zvezda - kazao je predsednik.

Voznijak: Prijateljima kažem ja sam Srbin koji živi u Americi

Posle predsednika, obratio se i Voznijak koji je rekao da je srećan i zahvalan što je u Beogradu a potom ispričao i kako se obreo u Srbiji. Naime, tome je mnogo doprinelo poznanstvo s našim proslavljenim teniserom Jankom Tipsarevićem, ali i ljubav prema ovom kraju sveta u koji spada i Srbija.

Voznijak je rekao kako se sa suprugom Dženet zaljubio u Dunav i sve zemlje duž te reke, pa su pošli na krstarenje...

Sa šest godina sastavio prvi kristalni radio-prijemnik

Godine 1975, Voznijak je počeo da razvija Epl I[4] u računar koji je pokrenuo Epl kada su on i Džobs prvi put počeli da ga prodaju sledeće godine. On je prvenstveno dizajnirao Epl II, predstavljen 1977. godine.

Dok je radio u HP-u, Voznijak je 1976. godine dizajnirao svoj mikroračunar, ali kompanija nije bila zainteresovana da ga razvija.

Nakon što je trajno napustio Epl 1985. godine, Voznijak je osnovao CL 9 i stvorio prvi programabilni univerzalni daljinski upravljač, objavljen 1987.

Sa šest godina sastavlja prvi kristalni radio-prijemnik, sa 11 ili 12 godina zajedno sa prijateljima pravi interkom sistem između kuća u ulici, u šestom razredu osnovne škole postaje amaterski radio-operator.

U februaru 1981. godine je preživeo pad aviona, ali je zadobio povredu glave zbog koje je prvi put duže odsustvovao iz Epla.

Više o Stivu Voznijaku pročitajte ovde.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:50

Vučić - Nadam se da će Vlada Srbije prihvatiti moj predlog da se bračnom paru Voznijak, Stivu i Dženet, dodeli državljanstvo Srbije koje ću im ja lično uručiti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track