PUCAJU PO ŠAVOVIMA Divljanje ispred RIK razobličilo nesposobnost opozicije! ČAK I OD GLADOVANJA DIGLI RUKE POSLE 15 MINUTA!
Foto: Nenad Kostić, Beta Amir Hamzagic, Beta Milan Ilić, Nemanja Nikolić, ATAImages

Scene nasilja na protestu "Srbije protiv nasilja"

PUCAJU PO ŠAVOVIMA Divljanje ispred RIK razobličilo nesposobnost opozicije! ČAK I OD GLADOVANJA DIGLI RUKE POSLE 15 MINUTA!

Politika -

Da Dragan Šolak ima stida, kao što nema, sinoć bi mu gorele uši kad se pokazalo kakve je političare instalirao na čelo opozicije i s njima hteo da osvoji vlast u Srbiji!

Pa vinske mušice planiraju unapred duže od njih!

Prvo su najavili "masovnu odbranu izborne volje" i pozvali građane pred Skupštinu grada, ali se ispostavilo da je tim građanima više pun kufer crtanog filma s Kalimerom, koji samo zna da kaže "to je nepravda", pa je došlo samo nekoliko stotina njih. Ispravno zaključivši da je to nedovoljno za prevrat, Miki Aleksić i Marinika Tepić poveli su ih u RIK.

RIK, Republička izborna komisija, Srbija protiv nasilja, protest, neredi, Petar Đurić
foto: ATAImages

Zašto? Pa zato da im dupe vidi taj kratak put od nekoliko stotina metara, jer RIK nije merodavan za gradske izbore. Prosto, ko će da misli na sve to?

Dok su im u RIK objašnjavali da su zalutali, pred zgradom se skupilo par hiljada mladih ljudi, mahom redovnih učesnika svih takvih manifestacija, od studenata vrele krvi preko aktivista do onih koji su se samoproglasili za tribune, poput onog-kako-se-zvaše "Ćale, ovo je za tebe", koji je na gradskim izborima osvojio 0,47 odsto glasova, pa veruje da je pokraden!

NESPOSOBNI ZA BILO KAKAV PLAN

Nesposobni da proizvedu bilo kakav plan i da ga se pridržavaju, Marinika i Miki su u liftu između prizemlja i trećeg sprata odlučili da u prostorijama RIK štrajkuju glađu! Ozbiljno ih je shvatio samo Dragan Đilas, koji je zasuzio pred kamerama zbog čupanja u stomaku koje će Marinika morati da podnese, pošto se Miki, dok su izlazili iz lifta, setio da mu je danas slava i šta su sve spremili za goste, pa je od štrajka odustao da se ne baci tolika hrana! Ako Mariniki ne ispune zahteve za dva-tri dana, kad se pojede sarma, i on će...

RIK, Republička izborna komisija, Srbija protiv nasilja, protest, neredi
foto: ATAImages

I ova trojka kaže da im je malo 890.000 glasova što su dobili?! Da su zaslužili više?!

Oni koji bolje poznaju situaciju tvrde da Marinika i Miki prosto nisu smeli da se vrate medu okupljene građane, jer je pred RIK počela da deluje neposredna demokratija. Po receptu kakav je viđen na našim stadionima, kad nezadovoljni navijači javno preslišavaju fudbalere, omladina je postrojila Ćutu i Srđana Milivojevića i pitala ih: "Zašto ste nas zvali? Šta vam je plan?"

Oni, naravno, nisu znali: "Plan? Šta je plan?"

Od tog momenta u političkom životu Srbije ništa nije isto, jer je postalo jasno da je Šolak ovu ekipu pustio niz vodu. Kamere njegove televizije N1 direktno su prenosile jadno mucanje i pravdanje ove dvojice wannabe kraljeva trgova i tribuna, kao što smo videli i trenutak u kojem na glavu Đilasovog kandidata za gradonačelnika Beograda Obradovića sleće jaje bačeno iz gomile nezadovoljnih građana!

Protest je, kao što to obično i biva, završen divljanjem stotinak huligana - "Ćaleta" i ekipe koji su maltretirali policajce i obezbeđenje, i pretukli direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, samo zato što je nosio tašnu i odelo i izlazio iz RIK.

RIK, Republička izborna komisija, Srbija protiv nasilja, protest, neredi, Dragan Đilas
foto: ATAImages

Pucanju opozicionog bloka "Srbija protiv nasilja" po loše zavarenim šavovima još više od Marinikine ideje da se podvrgne dijeti i Mikijevom odustajanju doprineo je Dobrica Veselinović. On je, naime, izjavio da "održavanje novih izbora u ovim uslovima ne bi imalo smisla", a isto su mišljenje - na N1! - izneli i Vladeta Janković i Bojan Pajtić. Kao, prvo treba da dobiju televiziju s nacionalnom frekvencijom i ostale "izborne uslove", pa onda da se glasa. Kraće rečeno, predlažu povratak na stanje iz jula ove godine. Ovi izbori, dakle, da se brišu, puj pike, ne važi! Nije trebalo tražiti ih!

ALIBI ZA NEUSPEH

Brže žirafi neke stvari dođu iz donjeg dela leđa u glavu nego njima!

Ali da li bi - i da je moguće ispuniti im taj infantilni zahtev - to nešto suštinski promenilo?

Naravno da ne bi. Jer klica ove opozicione katastrofe nikla je iz semena posejanog letos, u protestima u koje ih je gurnuo Dragan Šolak, isti onaj koji ih sad bruka.

Energiju naroda užasnutog masovnim ubistvima u "Ribnikaru" i Duboni i Orašju prokockali su jeftinim politikanstvom i ispostavljanjem zahteva koji su, u suštini, služili samo Šolakovim poslovnim interesima. Zaneti nerealnim ambicijama, očiju gladnih vlasti i časti, a skromnih sposobnosti, podgrevali su nerealna očekivanja o skorom uzimanju vlasti - prvo na ulici, a potom na izborima. Njihova kampanja prštala je od samouverenosti, garnirane pretnjama uličnim nemirima "ukoliko budu pokradeni".

Oni, međutim, znaju da nisu pokradeni, priča o nepravilnostima samo je alibi za neuspeh. Ali usijane glave među mladima, nenaviknute na toliku količinu licemerja, veruju da je opoziciji pobeda nepravedno oduzeta i zato očekuju akciju.

Zato su pitali Ćutu i Milivojevića: "Šta vam je plan?"

Našli su crkvu u kojoj će da se mole, našli su koga će da pitaju!

Oni su svoj plan ostvarili: novi mandat u Skupštini, nove poslaničke plate... A za četiri godine novi izbori, na kojima opet nećeš pobediti, što znači da ni tada nećeš preuzeti nikakvu odgovornost!

Milivojević je studentima ispred RIK rekao da on učestvuje na izborima od '96. Pa šta mu fali?

Njemu ništa!

Studentima s kojima je razgovarao, i celoj Srbiji, fali nova, drugačija, sposobna i stvarna opozicija!

Bonus video:

00:20

Napad na Miladina Kovačevića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track