"ŽELE DA ELIMINUŠU UTICAJ RUSIJE SA NAŠEG PODNEBLJA" Drecun: To ne sme da se zaboravi ni oprosti, NAJSTROŽE KAZNE ZA SVE!
Foto: Kurir tv

kurir tv

"ŽELE DA ELIMINUŠU UTICAJ RUSIJE SA NAŠEG PODNEBLJA" Drecun: To ne sme da se zaboravi ni oprosti, NAJSTROŽE KAZNE ZA SVE!

Politika -

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KIM gostovao je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru sa voditeljima o sinoćnim protestima koji su se pretvorili u nerede i nasilje.

Milovan Drecun
foto: Kurir tv

Protesti koji su se sinoć odvijali u Beogradu doveli su do nasilnih sukoba, ranjavanja policajaca i razbijanja institucija. Drecun je izrazio zabrinutost zbog ovog nasilja i nedostatka poštovanja zakonskih procedura za proteste.

- Morate da prijavite skup, na tačno određeno mesto, ne smete da ugrožavate slobodu kretanja nikome - rekao je sagovornik, osuđujući nedostatak poštovanja zakona tokom protesta.

- Ovi obično ne prijavljuju skupove, blokiraju sve ili kad prijave opet ne smete da blokirate saobraćajnicu.

Istakao je da je nasilje neoprostivo, naglašavajući ozbiljnost ranjavanja policajaca tokom protesta.

- To ne sme ni da se zaboravi ni da se oprosti. Tu moraju najstrože kazne da budu.

Takođe je naglasio geopolitičke implikacije protesta, citirajući izjave političara koji tvrde da je ovo deo šireg plana pojedinih zapadnih država da u potpunosti razbiju srpsko-rusko strateško partnerstvo.

- Treba da stavimo sve što se dešava u širi kontekst, a to je pokušaj eliminisanja prisustva i uticaja Rusije na ovom području - dodao je sagovornik.

Uz to, citirajući izjave evropskih zvaničnika koji sugerišu mešanje stranih vojnih snaga u slučaju eskalacije situacije u Srbiji, sagovornik je naglasio nužnost zaštite teritorijalnog integriteta zemlje.

06:31

ŽELE DA ELIMINUŠU UTICAJ RUSIJE SA NAŠEG PODNEBLJA Drecun: Može biti da osporavaju SVE, a policija mora da DELUJE PREVENTIVNO

Izneo je sumnje u transparentnost i legitimnost izbornog procesa, pozivajući se na reakcije zvaničnika poput Borelja i izveštaje o pripremi posmatračkih misija iz evropskih država.

- Njihova reakcija može biti usmerena na osporavanje rezultata izbora i stvaranje uslova za nasilje koje smo sinoć videli - izjavio je.

Pored toga, upozorio je na dolazak pojedinaca iz različitih zemalja u Srbiju, sugerišući mogući uticaj stranih aktera na unutrašnje političke događaje.

Zaključno, Drecun je istakao zabrinutost zbog paralela sa drugim protestima u svetu, pozivajući se na sličnosti sa događajima tokom Majdana u Ukrajini.

- Policija mora preventivno da deluje i sprečava mogućnost eskalacije situacije - zaključio je sagovornik.

Nastavak protesta i naredni koraci državnih institucija kako bi se obezbedio red i mir u zemlji ostaju pitanja koja zahtevaju hitno rešavanje, u svetlu ovih zabrinjavajućih dešavanja.

Sve u svemu, protesti su podstakli ne samo unutrašnje tenzije već i pitanja o međunarodnim uticajima i geopolitičkim interesima, ostavljajući Srbiju na prekretnici koja zahteva odgovornost, razumevanje i hitne mere kako bi se sprečile dalje eskalacije.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:03

Protest u Birčaninovoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track