Dačić: Jovanovićevo izlaganje je sramotno
Foto: KURIR

Žestoka rasprava premijera i opozicije

Dačić: Jovanovićevo izlaganje je sramotno

Politika -
To što ste rekli me duboko vređa zato što najviše na svetu mrzim ljude koji misle da su najpametniji na svetu kada popiju čašicu više. Da li mislite da je to neko smeo da kaže mom prethodniku Draganu Jočiću, rekao je Dačić

BEOGRAD - Sednicu Skupštine Srbije na kojoj su premijer i ministri odgovarali na poslanička pitanja je obeležila polemika Ivice Dačića sa poslanicima opozicije koji su ga kritikovali zbog načina na koji radi njegova vlada, ali i onoga što on lično radi u javnosti.

Na početku sednice rezervisane za poslanička pitanja, koja se održava svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kritikovao je Dačića tvrdeći da u njegovoj vladi svaki ministar vodi svoju politiku i da vlada nema stav o ključnim pitanjima, poput evrointegracija, Kosova i ekonomije.

Jovanović je upitao Dačića i da li će se Beograd, 6. oktobra, za kada je zakazana gej parada pretvoriti u "ratnu zonu", to jest, šta će vlada da uradi povodom pretnji desničarskih grupa zbog tog skupa.

Dačić je rekao da nije tačno da svaki ministar vodi svoju poilitiku i poručio da vlada želi da vodi Srbiju u Evropsku uniju, ali da neće ugroziti nacionalne interese. Premijer je rekao da će održavanja gej parade zavisiti od bezbednosnih procena, a povodom pretnji učesnicima tog skupa, Dačić je rekao da vlada neće dozvoliti da se to desi.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je Dačiću da Srbiji treba premijer dostojan te funkcije apelujući na aktuelnog premijera da pazi na ponašanje u javnosti.

"Voleli bismo da imamo premijera dostojnog funkcije predsednika vlade. Želeli bismo onog ko ne ide u Brisel po mišljenje. Voleli bismo premijera koji malo manje pije red bul i malo manje peva i koji ne drži pijan nepovezane govore u pet ujutru", rekao je Jovanović u Skupštini Srbije.

Dačić je izlaganje Jovanovića nazvao "sramotnim", a poručio je i da nikada nije bio pijan.

"Da li vi mislite tako na lažima da osvajate glasove? Preko mene nećete. Ja sam dosta uradio za vašu stranku i zaista očekujem da se izvinite. To što ste rekli me duboko vređa zato što najviše na svetu mrzim ljude koji misle da su najpametniji na svetu kada popiju čašicu više. Da li mislite da je to neko smeo da kaže mom prethodniku Draganu Jočiću (nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova iz redova DSS-a)", rekao je Dačić.

Na Dačićevo izlaganje reagovala je poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić koja je rekla da nije u redu da premijer preti poslanicima i da on mora da vodi računa o funkciji koju obavlja.

Dačić je Gordani Čomić na to odgovorio da nije došao samo da sluša kritike već i da na njih odgovara.

"Nisam nikome pretio, Vas nema gospođo Čomić. Gde je Demokratska stranka. Ne mogu da kažem da mi nedostajete. Ne mogu da verujem da DS izražava solidarnost sa DS S. Nisam uvredio nikoga, vodio sam politički dijalog, zatražio da se izvine zbog laži o meni. To što ste poslanici i imate imunitet ne znači da možete da lažete", rekao je Dačić koji je imao dugačka izlaganja što je izazivalo nezadovoljstvo poslanika opozicije.

Pored premijera Dačića, na pitanja poslanika opozicije o stanju ekonomije, zabrani izvoza soje i šećerne trske, kao i udžbenicima za pripadnike manjina i đake sa posebnim potrebama odgovarali su resorni ministri Mlađan Dinkić, Goran Knežević i Žarko Obradović.

Nakon što je završena sednica za poslanička pitanja planirano je da Skupština Srbije glasa o izmenama Zakona o visokom obrazovanju i četiri međunarodna sporazuma.

http://www.youtube.com/watch?v=OzkHoPFkWS0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track