Porfirije: Zaštiti Srbiju od destruktivnih kultova

Međupravoslavna konferencija

Porfirije: Zaštiti Srbiju od destruktivnih kultova

Društvo -
O temi skupa "Guruizam u destruktivnim kultovima i drugde, lični, duhovni i društveni problemi i njihovo rešavanje", govorili su ugledni teolozi, psiholozi, kriminolozi, politikolozi i drugi eksperti iz Srbije, Grčke, Rusije, Ukrajine, Poljske i drugih zemalja

NOVI SAD - Međupravoslavna konferencija, na kojoj je više od stotinu učesnika iz nekoliko zemalja razmatralo problem destruktivnih kultova u društvu, završila je trodnevni rad u Novom Sadu.

O temi skupa "Guruizam u destruktivnim kultovima i drugde, lični, duhovni i društveni problemi i njihovo rešavanje", govorili su ugledni teolozi, psiholozi, kriminolozi, politikolozi i drugi eksperti iz Srbije, Grčke, Rusije, Ukrajine, Poljske i drugih zemalja.

"Tema kojom smo se bavili ne tiče se samo crkve ili istorijskih vera i religija, nego čitavog društva", rekao je episkop jegarski Porfirije napominjući da pojedinci i organizacije često zloupotrebljavaju slobode veroispovesti i naglasio da je neophodna zaštita od tih zloupotreba.

Te teme su aktuelne u čitavom svetu, napomenuo je vladika Porfirije i dodao da pri institucijama EU deluje federacija "Fekris", u kojoj su specijalisti koji se bave problemima zloupotreba vera i religija.

Deo "Fekrisa" je i Mreža inicijativa pravoslavnih crkava, koja se bavi tom problematikom.

Sledeći skup Međupravoslavne mreže inicijativa za proučavanje religija i destruktivnih kultova biće održan u Kazahstanu iduće godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja