ŠIDER SA ŽENOM GLAVNI UČESNIK KORUPCIONAŠKE AFERE U AUSTRIJI! U Srbiji heroj opozicije, u domovini pod međunarodnom istragom
Foto: EXPA Michael Gruber Avalon, Michael Indra AFP, Profimedia

minuli rad

ŠIDER SA ŽENOM GLAVNI UČESNIK KORUPCIONAŠKE AFERE U AUSTRIJI! U Srbiji heroj opozicije, u domovini pod međunarodnom istragom

Politika -

Reputacija i politička težina Andreasa Šidera nije upitna samo još Draganu Đilasu, njegovoj koaliciji Srbija protiv nasilja i medijima Junajted grupe koji ga svakodnevno promovišu. Za sve druge, počev od javnosti i pravosudnih organa Austrije, odakle dolazi, Šider je vanredno zanimljiv tip, a posebno njegova supruga Sonja Vesheli.

Naime, Šiderova gospođa je u Austriji označena kao glavni učesnik u jednoj od najvećih korupcionaških afera u toj zemlji. Austrijski mediji su ovaj par, koji inače deli i pripadnost istoj stranci - Socijaldemokratskoj partiji Austrije (SPO) - prozvali "trgovci partijsko-političkim ugovorima", jer se sumnjiče da su za račun svoje partije proneverili ogromne sume novca kroz nameštene tendere za zdravstvene ustanove u Beču.

Sonja Vesheli je krajem 2017. godine podnela ostavku na mesto gradskog sekretara za zdravstvo grada Beča zbog korupcionaške afere čija je okosnica bilo nameštanje tendera prilikom nabavke Simensove medicinske opreme za kliniku Florisdorf. Ubrzo je imenovana za direktorku upravo Simensa za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. Sud u Beču je 2022. godine poništio sve sporne ugovore koje je sa ovom firmom zaključila i u toku je opsežna međunarodna istraga. Mediji u Austriji pomno prate ovu veliku aferu u kojoj su su upleteni Andreas Šider i njegova supruga.

Dragan Šolak, Dragan Đilas
foto: Nemanja Nikolić, Printscreen

Za razliku od Austrije, gde je pod ogromnim pritiskom zbog sumnjivih poslova svoje supruge, Šider je, zahvaljujući paušalnim stavovima o tobož nefer izborima u Srbiji, osnovao u našoj zemlji svojevrsni fan klub.

Među najvatrenijim Šiderovim poklonicima su Dragan Đilas i Dragan Šolak, kao političke vođe, finasijeri i medijski pokrovitelji. Zašto je Đilas odabrao baš Šidera i njegovu stranku da mu budu domaćini u Beču neposredno pred izbore u Srbiji, ostaće bez zvaničnog objašnjenja. Međutim, već i sama ova crtica iz predizbornih aktivnosti Đilasove Stranke slobode i pravde može dovoljno da govori o pravom karakteru ove "međunarodne saradnje".

Kurir.rs

Bonus video:

02:52

NIJE TO SRBIJA PROTIV NASILJA, NEGO ĐILAS Ne kažem to ja, nego i Boris Tadić: Mašinskim mozgom bi da ZAGADI JAVNI PROSTOR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track