ČETIRI PUTA VIŠE VOJNIKA: Kfor utrostručio svoje patrole, na severu učetvorostručio svoje prisustvo
Foto: Facebook

ČETIRI PUTA VIŠE VOJNIKA: Kfor utrostručio svoje patrole, na severu učetvorostručio svoje prisustvo

Politika -

Kfor je saopštio da je "nakon nedavnih incidenata učetvorostručio svoje prisustvo na severu Kosova", dok su utrostručili patrole uključujući i one u blizini administrativne linije Kosova i centralne Srbije, rečeno je iz te vojne misije Nato za Teve 1.

Kako piše Teve 1, sve je spremno za sledeću patrolu, a nju će činiti američki vojnici koji će patrolirati "graničnom" linijom.

Prema Kforu, te patrole su se utrostručile poslednjih meseci.

"Nakon povećanja tenzija poslednjih meseci, Nato je rasporedio hiljadu dodatnih vojnika. Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i administrativnu liniju. Snagu naše misije trenutno čini oko 5.000 vojnika, uz doprinose iz 27 zemalja saveznica i Nato partnera. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da misija Kfora nastavi da ispunjava svoj mandat, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", rečeno je za Teve 1.

Međutim, Kfor nije komentarisao ta Kurtijeva nedavna upozorenja na moguće "napade".

"Nećemo spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju. Sve u svemu, situacija je mirna, ali i dalje krhka. U bliskom smo kontaktu sa institucijama na Kosovu i bezbednosnim organizacijama Kosova, kao i sa drugim stranama, uključujući Euleks, načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Oebs i UN. Pomno pratimo svaki značajniji razvoj događaja u pogledu bezbednosti u tom regionu i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov", dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da je Nato snažno posvećen bezbednosti na Kosovu i da će Kfor ostati koliko god bude potrebno, dok će promena kadrovskog broja biti zasnovana na proceni uslova na terenu.

Kosovo online

Bonus video:

02:58

DRAMA NA KOSOVU I UBISTVO 4 SRBINA, REAKCIJA NA PREDSEDNIKOV HRABAR GOVOR U UN! Milićević tvrdi: Samo je KFOR smeo da reaguje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track