Nikolić završio posetu Ujedinjenim nacijama
Foto: KURIR

Nema priznavanja Kosova

Nikolić završio posetu Ujedinjenim nacijama

Politika -
Nikolić je naglasio da je Beograd za trajan mir Srba i Albanaca, a da do rešenja treba doći kroz direktne pregovore na najvišem političkom nivou

NJUJORK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić završio je posetu Njujorku, gde je za govornicom UN i u bilateralnim susretima poručio da je uzaludno tražiti da Beograd prizna nezavisnost Kosova i da dogovor, za koji se Srbija zalaže, ne znači ispunjavanje svih želja albanske strane.

Nikolić je naglasio da je Beograd za trajan mir Srba i Albanaca, a da do rešenja treba doći kroz direktne pregovore na najvišem političkom nivou.

Pored istupanja pred Generalnom skupštinom, kojom predsedava Vuk Jeremić, Nikolić je imao brojne bilateralne sastanke koji su bili prilika da potvrdi da će Beograd sprovesti ono što je sa Prištinom dogovorila prethodna vlada. On je, istovremeno, upozorio da se "stiglo do kraja u ispunjavanju zahteva za koje se videlo da vode ka nezavisnosti Kosova i Metohije".

"Više nećemo da načinimo nijedan korak u tom pravcu, a to sam rekao i na Generalnoj skupštini", kazao je danas predsednik Srbije.

Poslednji dan boravka srpske delegacije u Njujorku, u kojoj je i šef diplomatije Ivan Mrkić, obeležili su juče susreti predsednika Nikolića sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i zamenikom američkog državnog sekretara Nikolasom Bernsom.

Predsednik Srbije je novinare obavestio da će Beograd uskoro izaći sa platformom koje će se držati u razgovorima sa Prištinom, uz ocenu da bi šef tog tima trebalo da bude neko sa najvišeg političkog nivoa.

Nikolić je i na susretu sa Eštonovom, kao i prilikom razgovora sa Bernsom, dobio uveravanja da ni EU ni SAD ne insistiraju na tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

"Bilo bi uzaludno takvo insistiranje", prokomentarisao je predsednik Srbije.

Nikolić je juče razgovarao i sa predsednikom Toga Faureom Gnasingbeom, a prisustvovao je i dodeli odlikovanja bivšem ambasadoru Srbije u Mađarskoj Dejanu Šahoviću, koje mu je dodeljeno u mađarskoj misiji pri UN.Nikolić se u Njujorku sastao i sa američkim predsednikom Barakom Obamom kao i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom.

Generalna debata 67. zasedanja Generalne skupštine bila je prilika i da se Nikolić sretne i sa drugim predsednicima ili premijerima država -članica. Brojne bilateralne susrete imao je i šef diplomatije Mrkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track