MOSKVA OSUDILA ISPORUKU "DŽAVELINA" PRIŠTINI: Marija Zaharova: Naoružavanje služi Kurtijevim nacionalističkim ambicijama
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

REAGOVANJE

MOSKVA OSUDILA ISPORUKU "DŽAVELINA" PRIŠTINI: Marija Zaharova: Naoružavanje služi Kurtijevim nacionalističkim ambicijama

Politika -

Stvaranje paralelnih bezbednosnih struktura koje Priština i njeni pokrovitelji, uključujući i SAD, nazivaju vojskom, ima za cilj da zadovolji nacionalističke ambicije Aljbina Kurtija, poručuje Moskva, prenosi RT Balkan.

- Poruka SAD da isporukom protivtenkovskih raketnih sistema "džavelin" i potrebne municije Vašington želi da "ojača bezbednost evropskog partnera, potpomogne zaštiti njegovog suvereniteta i teritorijalnoj celovitosti" predstavlja sjajan primer "cinizma i dvoličnosti" - rekla je danas na konferenciji za medije portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući vest Stejt departmenta da je odobrena prodaja Prištini 246 raketa "džavelin" u vrednosti od 75 miliona dolara, Zaharova je rekla da Ruska Federacija "najoštrije osuđuje pokušaj naoružavanja ilegalnih paravojnih struktura Prištine".

Zaharova je dalje napomenula da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, "koja je osnova za rešavanje kosovskog pitanja", "pokrajina (KiM) nema ni suverenitet, ni srodne atribute, uključujući koncept teritorijalnog integriteta, i sa gledišta međunarodnog prava ostaje u sastavu Republike Srbije".

- Priština nema pravo ni na kakvu aktivnost u oblasti vojne saradnje, odvojeno od Beograda - istakla je ona.

Ukoliko Vašington govori da "džaveline" želi da isporuči Prištini, kako bi ojačali njegov suverenitet, postavlja se pitanje kako i da li Vašington planira da Srbiji garantuje njenu celovitost, budući da su ove dve stvari u potpunoj suprotnosti jedna sa drugom, dodala je portparolka MSP Rusije.

- Stvaranje paralelnih bezbednosnih struktura, koje Priština i njeni pokrovitelji, uključujući i Sjedinjene Države, nazivaju 'vojskom', ima za cilj da služi sasvim drugoj svrsi – nacionalističkim ambicijama kosovskog 'premijera' Aljbina Kurtija, koji nastavlja da podiže tenzije u obračunu sa Beogradom nadajući se da će zapadnjaci naterati Srbe da žrtvuju svoje vitalne interese. Očigledno je da je vlada takozvanog Kosova kao glavni cilj odredila "proterivanje srpskog stanovništva, oslobađanje od potrebe da se ispunjavaju obaveze koje se odnose na obezbeđivanje njihovih prava, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština - kazala je Zaharova.

Da bi to postigli, kako je rekla, kosovski Albanci će iskoristiti sve raspoložive "metode zastrašivanja, otvoreni teror nad civilima, decom i starcima, na šta smo mi više puta ukazivali".

- A sada Vašington kosovskim radikalima želi da isporuči ozbiljnije oružje, koje bi, prema Sjedinjenim Američkim Državama, trebalo da pomogne u jačanju njihove takozvane "nezavisnosti" - navela je Zaharova.

Kurir.rs/Kosovo Online/RT Balkan/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

03:23

KURTI PROVOCIRA, SRBI GLADUJU, SVE JE TEŽE NA SEVERU Novinar iz Kosovske Mitrovice: Odugovlačiće ba sve načine, MLEKA VIŠE NEMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track