NOVI CIKLUS RASTA I RAZVOJA SRBIJE! Predsednik Vučić najavio izgradnju čitave zemlje uoči Ekspo 2027, a ovo je ocena stručnjaka
Foto: Printscreen/Video Plus

ŠEST TAČAKA

NOVI CIKLUS RASTA I RAZVOJA SRBIJE! Predsednik Vučić najavio izgradnju čitave zemlje uoči Ekspo 2027, a ovo je ocena stručnjaka

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Ekspo 2027. značiti izgradnju čitave Srbije, a ne samo Beograda i naveo niz projekata koji će biti urađeni a koji će imati veliki značaj za sve građane naše zemlje.

Predsednik je, govoreći o predstojećoj međunarodnoj specijalizovanoj izložbi Ekspo 2027. najavio da se ide u nove industrijske zone, privlačenje incestitora i integralni razvoj.

- Kad pričamo o celoj Srbiji, mi pod Ekspom podrazumevamo čitav put, brzu saobraćajnicu da spojimo sa auto-putem do Aranđelovca i da idemo dalje... Za nas je Ekspo da izgradimo celu Srbiju, ambulante po celoj Srbiji, od Kikinde, Loznice, Vranja, Leskovca. Nije to samo Surčin i centar Beograda, koji će svakako da budu uređeniji i novo lice grada. Želimo celu zemlju da izgradimo, zato ćemo o celoj zemlji da govorimo - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Davos
foto: Printscreen/Video Plus

Predsednik je najavio da će u subotu predstaviti veoma važan plan za razvoj zemlje i realni rast životnog standarda građana i istakao da plan predviđa da prosečna plata dostigne 1.400 evra do kraja 2027.

- Znači, gotovo četiri i po puta tačno više nego što je bilo pre 2012. Dakle, za samo 15 godina, ne u dinarima, već u evrima, četiri i po puta porašće plate zaposlenih, ne u javnom sektoru, već i u javnom i privatnom sektoru Srbije - naglasio je Vučić.

Predsednik je, govoreći o reindustrijalizaciji, rekao i da će biti ogromnih ulaganja u energetski sektor, kao i u drugim oblastima. Takođe je najavio da će za mesec ili dva biti otvoren novi termo-blok u Kostolcu, ukazujući da 40 godina nijedan veliki energetski objekat nije izgrađen.

- Sad moramo da požurimo sa zelenom energijom, moramo da požurimo sa RHE Bistrica, moramo da požurimo sa bezbroj energetskih projekata, sa rudarstvom. Da vidimo šta ćemo da radimo. Ima još mnogo mesta gde imamo zlato u Srbiji - rekao je Vučić.

Ekonomista Miladin Kovačević za Kurir ocenjuje da je ovo novi ciklus rasta i razvoja koji se nadovezuje na ciklus rasta i razvoja čiji se početak može smestiti u 2015.

Miladin Kovačević, Usijanje dana
foto: Kurir

- Ali je sada na mnogo većem nivou ulaganja i većoj sveobuhvatnosti raznih domena ekonomije, infrastrukture i standarda. Ti programski ciljevi se mogu navesti kao velike celine u najmanje šest tačaka. Prvo, lični standard građana (plate i penzije, socijalna davanja, zaposlenost, minimalna zarada, pomoć mladima...); drugo, ubrzana modernizacija i obrazovanje na liniji infrastrukturnog razvoja (informacione tehnologije, digitalizacija...); treće, klasična infrastruktura (izgradnja puteva, saobraćajnica...); četvrto, nastavak industrijalizacije gde je poseban akcenat na energetici, rudarstvu i poljoprivredi, praćeno ekološkim projektima; peto, uslužne delatnosti (turizam, banje, lečilišta...) i šesto, sam Ekspo (objekti posebne namene i brendiranje zemlje) - naveo je Kovačević.

Bonus video:

01:14

PREDSEDNIK SRBIJE GLASAO NA IZBORIMA: Vučić obavio građansku dunost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track