ĐILASOV SAVEZNIK JE USTVARI ALBANSKI PLAĆENIK: Američki mediji razotkrili ŠEMU PODMIĆIVANJA senatora Menendeza
Foto: Printscreen

korupcija

ĐILASOV SAVEZNIK JE USTVARI ALBANSKI PLAĆENIK: Američki mediji razotkrili ŠEMU PODMIĆIVANJA senatora Menendeza

Politika -

Američki Daily beast objavio je iscrpnu analizu o koruptivnim aktivnostima Roberta Boba Menendeza i u njoj otkriva sve detalje o tome kako ovaj senator i albanski lobista uzima novac za promociju nezavisnosti Kosova. U ovom tekstu detaljno je objašnjeno kako preko Menendeza funkcioniše plan rušenja Srbije i promocija kosovske nezavisnosti. U tom kontekstu nisu irelevantne okolnosti pod kojima se Menendez sretao i razgovarao sa predsedstavnicima srpske opozicije - Draganom Đilasom i Marinikom Tepić.

Daily beast opisuje skandal koji se brzo širi oko senatora Boba Menendeza a tiče se njegovih navodnih intervencija u ime egipatske i katarske vlade, za koje savezni tužioci tvrde da je napravio u zamenu za mito, uglavnom od halal firme kojoj je Kairo dao ekskluzivna prava za snabdevanje mesom. Istraživanje pomenutog američkog medija ukazuje na umešanost još jednog biznismena, osim dvojca koji je optužen zajedno sa senatorom u septembru, a koji je povezan sa trećom nacijom u čije unutrašnje i međunarodne intrige se umešao nekada moćni Menendez - Albanijom.

Daily beast podseća da je savezna racija otkrila inkriminišuće koverte gotovine, zlatnih poluga i raznih drugih dragocenosti u kući Menendezovih, za koje Ministarstvo pravde tvrdi da predstavljaju deo prihoda od razrađene šeme podmićivanja. Ime koje se u ovim šemama pominje je američki Albanac Gazmend Lita.

Robert Menendez
foto: Ap

U opširnom tekstu, između ostalog, se opisuju i sastanci na kojima su Menendez i njegova supruga lobirali protiv Srbije.

- Senator i njegova supruga prisustvovali su prvom od nekoliko sastanaka Građanske lige, gde ga je Klojs posebno pozvao da ubedi Grčku da prizna nezavisnost Kosova. U svom obraćanju grupi, senator je kritikovao odnos Srbije prema preostaloj albanskoj manjini, nazvao Kosovo "jednim od najbližih saveznika" SAD i protivio se planovima za osnivanje Zajednice srpskih opština... "Poslednje što mislim da treba da uradimo je osnivanje enklava koje bi podrazumevala Zajednica srpskih opština. To je recept za katastrofu", rekao je senator uz veliki aplauz - opisuje se u tekstu jedna od situacija iz 2021. godine.

Marinika Tepić, Dragan Đilas
foto: Printscreen

Nekoliko meseci kasnije, u januaru 2022, Menendez je sa svojom ženom ponovo bio u Građanskoj ligi i tom prilikom je, kako piše Daily Beast, rekao da su "SAD pokušale da zauzmu neutralan pristup u pregovorima o normalizaciji između Kosova i Srbije" i da je "Srbija nesrazmerno odgovorna za trenutni nedostatak razgovora".

- Kongres mora da nastavi rad na obezbeđivanju prava Albanaca, posebno u Preševskoj dolini Srbije, a ja sam podstakao Stejt department da poveća svoj angažman na ovom frontu - izjavio je tad Menendez, prenosi pomenuti američki portal.

Bonus video:

02:54

ĐILAS POKUŠAVA DA SE PRIBLIŽI VEĆINSKOM JAVNOM MJNENJU Dejan Vuk Stanković: Okreće se ka desnici, došao na Jeremićeve pozicije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track