RASULO U VOJSCI TZV. KOSOVA: Stotine pripadnika KBS tuže vladu u Prištini
Foto: Youtube/Sky News/Radio Free Europe/Radio Liberty

RASULO U VOJSCI TZV. KOSOVA: Stotine pripadnika KBS tuže vladu u Prištini

Politika -

Stotine pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga svih činova podneli su pojedinačne tužbe protiv Vlade tzv. Kosova zbog nezakonitog uskraćivanja povećanja plata i drugih naknada.

Kako navode, pripadnici KBS su pravo na povećanje plata stekli Uredbom o platama, dodacima na plate i drugim naknadama Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnh snaga za povećanje plata u KBS, koju je vlada tzv. Kosova usvojila još 22. januara 2020. godine.

Ta uredba, međutim, nikada nije sprovedena i pripadnici KBS-a još nisu dobili razliku u platama koja im je po njoj pripadala, a nisu im isplaćene ni jubilarne nagrade.

S druge strane, aktuelna Vlada je 28. jula 2021. godine donela odluku kojom je suspendovala Uredbu iz januara 2020. godine.

KBS, Tačijevi specijalci
foto: EPA

Pripadnici KBS-a počeli da traže ostvarivanje svojih prava sudskim putem i tužili su vladu.

Prema jednoj od tužbi u koju je Albanijan post imao uvid, navodi se da da je tužilac "specijalista, sa 11 godina dokazanog radnog iskustva", koji je vladu tužio jer "od stupanja na snagu uredbe nije povećala platu za stručno usavršavanje i nije dodelila jubilarnu nagradu".

Advokat Naim Rudari, koji već zastupa neke pripadnike KBS-a, rekao je da "svakodnevno ima kontakte i da je svaki pripadnik KBS-a zainteresovan da podnese tužbu".

"U procesu koji je u toku, imamo samo oko 40, ali svaki dan nas kontaktiraju za nove slučajeve", rekao je Rudari i dodao da veruje da će "svi tužiti Vladu".

Neki koji su ranije podneli tužbe, koje su prihvaćene već su dobili prvostepenu sudsku presudu.

KBS, Tačijevi specijalci
foto: EPA

Rudari je dodao da u njegovoj advokatskoj kancelariji "kontinuirano kontaktiraju pripadnike KBS danima".

Ukoliko pripadnici KBS dobiju slučajeve na sudu, kako se očekuje, Vlada tzv. Kosova će biti u obavezi da isplati razliku u iznosima i jubilarne nagrade za onoliko godina radnog staža koliko imaju podnosioci tužbi.

Samo 2022. godine, zbog nepotizma i malih plata KBS napustilo 127 pripadnika, što se za snage bezbednosti kakve su kosovske smatra "alarmantnim brojem".

(Kurir.rs/Kosovo online/Albanian post/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track