BRNABIĆ: Zahtev za održavanje sednice SB nastavak borbe za srpski narod na KiM
Foto: Printscreen Prvi.tv

BRNABIĆ: Zahtev za održavanje sednice SB nastavak borbe za srpski narod na KiM

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je zahtev Beograda za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN nastavak borbe za srpski narod na Kosovu.

"Mislim da je sada jasno svima, čak i onima koji su bili najveći pobornici nezavisnosti Kosova, da je jedini cilj Aljbina Kurtija etničko čišćenje Kosova od Srba, proterivanje svih srpskih porodica sa teritorije KiM, kao i drugih nealbanaca, pre svega mislim na romsku populaciju za koju se ne čuje dovoljno, ali trpi istovetne pritiske kao Srbi na KiM", rekla je Brnabić za TV Prva.

Ističe da se međunarodna zajednica ne obazire ni na to. Brnabić je rekla da ne zna da li će Srbija uspeti da obezbedi većinu za održavanje sednice SB UN.

"Znam jednu stvar - da Aleksnadar Vučić nikada tako nešto olako nije radio i nije olako donosio takve odluke", rekla je Brnabić.

Kazala je da je očigledno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvideo poteze Aljbina Kurtija, pa je sačekao da zatraži SB UN u ovom trenutku.

"Očigledno je Vučić znao da Kurti sprema i strašnije stvari. Ako se prisetite prošle godine, Vučić je kada je objašnjavao zašto je toliko važna ZSO, dao primer platnog prometa. On je očigledno sve jasno sagledao i o tome pričao, jedini je znao da će Kurti biti spreman za takve stvari", rekla je ona.

Ana Brnabić
foto: Printscreen Prvi.tv

Dodala je da se nastavlja borba i dilomatskim putem i preko finansijskih insitucija da srpski narod ostane na Kosovu.

"Meni je potpuno jasno šta Kurti radi na KiM, zašto nema oštrije reakcije međunarodne zajednice na mogu da shvatim, a sa druge strane moram da kažem posebno me zabrinjava i boli što postoje određene političke opcije i mediji u Beogradu koji se trude da i ove pokušaje etničkog čišćenja KiM iskoriste za borbu protiv Aleksandra Vučića, da svaki put kada Kurti napravi ovakve poteze, iskoriste da se aboliraju potezi Aljbina Kurtija i da optuže Aleksandra Vučića", rekla je Brnabić.

Navela je da je primorana da reaguje "na brutalne laži" pojedinih medija koji dovode analitičare sa zadatakom da aboliraju Kurtija i koji, kako kaže, govore da je ukidanje dinara deo Ohridskog sporazuma.

"Svi u EU su rekli da ovo nikada nije bilo ni predmet konsultacija, a ne da je bilo u okviru nekog od sporazuma", rekla je Brnabić.

Dodala je da neki mediji i opozicija optužuju Vučića i to koriste kao sredstvo političke borbe, a, kako kaže "aboliraju Kurtija, dodajući da to danas ne rade ni SAD, ni Velika Britanija, ni Nemačka.

Kazala je da je u prethodnih nekoliko dana državno rukovodstvo Srbije imalo nekoliko sastanaka u predsedništvu na kojima se razgovaralo o opcijama kako da se omogući isplata srpskom stanovništvu na Kosovu prihoda u dinarima.

"Predsednik je tražio od svih institucija, od vlade, preko resornih ministarstva, do banaka, Poštanske štedionice, uz konsultacije sa NBS da se svi aktiviraju da se nađu altearnativni mehanizmi da naš narod dobije novac i da nastavimo da podržavamo naš narod na KiM. U ovom trenutku to funkcioniše, ali da ne odajem previše, postoje različiti mehnizmi i diplomatska borba se nastavlja", rekla je Brnabić

(Kurir.rs/Kosovo online)

Bonus video:

05:29

BRNABIĆ UŽIVO NA KURIR TV: Sramno je da imate domaću opoziciju koja osporava suverenitet svoje zemlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track