DECA UMIRU ZBOG NISKOG STEPENA VAKCINACIJE: Sud časti i dalje ćuti o 18 lekara antivaksera iz vremena korone! Stručnjaci optužuju!
Foto: Shutterstock

ZLOČIN BEZ KAZNE

DECA UMIRU ZBOG NISKOG STEPENA VAKCINACIJE: Sud časti i dalje ćuti o 18 lekara antivaksera iz vremena korone! Stručnjaci optužuju!

Društvo -

Pet beba preminulo je u Srbiji od velikog kašlja! Broj zaraženih vrtoglavo raste - ukupno je 1.595 potvrđenih slučajeva velikog kašlja u periodu od 1. januara 2023. do 28. januara 2024. Nepotvrđenih verovatno mnogo više, jer nisu svi išli da se testiraju. Lekari ističu da je situacija takva zbog smanjenog obuhvata imunizacije i uticaja antivaksera, što je dovelo do toga da se vrate neke zarazne bolesti za koje se smatralo da su iskorenjene!

Kada god su se javljali teži slučajevi infekcija sa smrtnim ishodima, do javnosti su stizale informacije da će pred sudom časti Lekarske komore Srbije da se nađu te i te osobe zbog pogubnog delovanja antivakserskim stavovima na društvo. Poslednji put postupak je pokrenut u novembru 2021. protiv 18 lekara zbog osnovane sumnje da su savetovali i lečili pacijente od kovida 19 lekom "ivermektin". Kao i za prethodne slučajeve, tako ni za ovaj javnost nije nikada upoznata sa epilogom.

Antivakseri, antivakser
foto: Shutterstock

Zbog izrazite aktivnosti protivnika imunizacije ponovo nam umiru deca od bolesti na koju smo zahvaljujući vakcinama zaboravili! Kurir je juče pokušao da od ljudi iz LKS i suda časti dobije odgovore, ali smo naišli na zid ćutanja.

Nezvanično nam je iz LKS rečeno da su pitanja koja smo im uputili i mejlom prosleđena stručnoj službi i da ćemo odgovore dobiti tokom naredne sedmice. Direktor LKS dr Miodrag Stanić nam je odbio poziv i u SMS zatražio da mu napišemo poruku, što smo i učinili. Predsednik sudija Vrhovnog suda časti LKS, prof. dr Radovan Karadžić, rekao je da mu pitanja dostavimo na mejl adresu Vrhovnog suda časti.

dr Miodrag Stanić, direktor Lekarske komore Srbije
dr Miodrag Stanić, direktor Lekarske komore Srbijefoto: Privatna Arhiva

Takođe, nezvanično smo saznali da je inspekcija te 2021. prikupila detalje, da je postupak pokrenut i da su sprovedene određene istražne radnje, a bilo je uključeno i Posebno tužilaštvo za VTK radi utvrđivanja identiteta.

- Moguće da je doneta odluka o zastajanju u postupku kako ne bi istekao rok trajanja postupka od dve godine - naveo je izvor Kurira.

Dr Zoran Radovanović

Zlotvorsko delovanje antivaksera

Epidemiolog dr Zoran Radovanović naglašava da su vakcine najveći doprinos medicine i civilizacije i da ne postoji mera koja je korisnija od vakcinacije.

dr Zoran Radovanović
dr Zoran Radovanovićfoto: Youtube Printscreen

- Mi smo eliminisali dečju paralizu, tetanus, difteriju, to su ogromni uspesi, ali poslednjih godina upravo zbog antivakcinaša obuhvat imunizacije opada i onda nam se vraćaju neke od tih bolesti. Argumenti antivakcinaša su lažni, izmišljeni i neprovereni. Međutim, oni ostavljaju utisak kod naroda. Međutim, kad dođe do pomora, kao 2018. godine, kada je 15 osoba preminulo od malih boginja, oni su se pravili ludi, ali su oni direktno odgovorni za smrt. Zbog njihovog zlotvorskog delovanja došlo je do epidemije i pomora. Malo se primire, pa kasnije krenu sa sličnim izjavama.

Zbog antivaksera je smanjen i obuhvat MMR vakcinom, pa smo 2017. i 2018. imali epidemiju malih boginja sa 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina! Pedijatar iz Zrenjanina dr Tomislav Stevanović je 2018. sa grupom roditelja i lekara podneo Osnovnom sudu u Beogradu krivične prijave protiv 43 osobe, među kojima ima i lekara. Šest godina nakon toga postupak još uvek nije pokrenut.

- Epidemija pertusisa je u stvari jedno dugotrajno delovanje antivaksera, rezultat toga je smanjen obuhvat vakcinacije i revakcine protiv morbila i protiv pertusisa. Antivakseri za vreme korone, sa prof. Nestorovićem na čelu i ostalim lekarima, glavni su razlog za smanjen obuhvat vakcinacije, kao i nereagovanje Lekarske komore Srbije protiv tih lekara antivaksera, sa dr Nestorovićem i dr Jovanom Stojković na čelu - naglašava dr Stevanović.

Dr Tomislav Stevanović
Dr Tomislav Stevanovićfoto: Kurir

Dodaje da Komora nije reagovala ni na prijavu pet lekara protiv dr Nestorovića.

- To je sve bio jedan znak da je nevakcinisanje opravdano, a nevakcinisanje protiv korone je preneto i na ostale vakcine. Institucije nisu reagovale da zaštite narodno zdravlje, a to im je posao.

Iako je vakcinacija protiv velikog kašlja u obaveznom kalendaru imunizacije, obuhvat je opao, a tokom 2022. godine je sprovedena sa obuhvatom od 91,9 odsto, a cilj je da bude obuhvat od 95 odsto, kako nam se ne bi ponavljale kritične situacije.

Borba

Zaraženo odojče i dalje na respiratoru

Na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu i dalje se nalazi beba, brat blizanac jedne od beba preminulih od velikog kašlja. Lekari se nadaju da će se izboriti sa ovom bolešću.

- Odojče od oko 2,5 meseci sa pertusisom je i dalje na respiratoru. Stabilno je. Opšte stanje bolje - poručili su za Kurir iz Službe za odnose sa javnošću Instituta.

SZO i Unicef su u saopštenju naveli da je od ključne važnosti da sve bebe dobiju primarnu seriju kombinovane vakcine protiv velikog kašlja, odnosno tri doze vakcine do navršenih šest meseci života. Revakcinacija se sprovodi u drugoj godini života i pre polaska u školi.

Bonus video:

02:40

OD POČETKA GODINE REGISTROVANO 28 EPIDEMIJA BRNU VIRUSA! Najpogođenija deca predškolskog uzrasta OVU HRANU IM NIKAKO NE DAVATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track