NAJNOVIJI PODACI O STANJU BRATA BLIZANCA JEDNE OD BEBA UMRLE OD VELIKOG KAŠLJA: I dalje je na respiratoru, ali ovo daje nadu!
Foto: Shutterstock

podmukla bolest

NAJNOVIJI PODACI O STANJU BRATA BLIZANCA JEDNE OD BEBA UMRLE OD VELIKOG KAŠLJA: I dalje je na respiratoru, ali ovo daje nadu!

Društvo -

Na Institutu za majku i detete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu i dalje se nalazi beba, brat blizanac jedne od beba preminule od velikog kašlja, koja se takođe bori sa komplikacijama ove zarazne bolesti. Srećom, beba je bolje i lekari se nadaju da će se izboriti sa ovom bolešću.

kašalj kod bebe, veliki kašalj
foto: Shutterstock

- Odojče od oko 2,5 meseca sa pertusisom je i dalje na respuratoru. Stabilno je. Opšte stanje bolje - poručili su za Kurir iz Službe za odnose sa javnošću Instituta za majku i dete.

Podmukla bolest

Podsetimo, prof. dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta, rekao je da je veliki kašalj podmukla bolest koja se ne javlja standardno samo u zimskim mesecima, iako tada raste broj inficiranih zbog lakšeg prenošenja u zatvorenom prostoru, kao i kod ostalih infekcija.

dr Vladislav Vukomanović
dr Vladislav Vukomanovićfoto: RTS Printscreen

- Prve prijeme smo imali u junu, zatim je krenulo da se povećava. Krajem novembra i krajem januara umrle su četiri bebe s najtežom kliničkom slikom. Bile su uzrasta od 30 dana do dva meseca, nisu uspele da pobede ovu bolest, uprkos našim naporima da zaustavimo njenu progresiju - kazao je dr Vukomanović na TV Pink.

Prva beba preminula u julu

Međutim, na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu u julu prošle godine preminula je jedna beba od velikog kašlja, saznaje Kurir.

Beba je imala mesec i po dana i nije bila vakcinisana. To je prva beba koja je u Srbiji u 2023. umrla od pertusisa, a potom su preminule još tri i u prvom mesecu ove godine jedna.

Bonus video:

09:16

AKO NOVOROĐENČE DOBIJE VELIKI KAŠALJ, PRESTAJE DA DIŠE! Eksperti o vesti da su 4 bebe preminule: Ne znate šta je u pitanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track