MALE BOGINJE SE ŠIRE! Radojević Škodrić: Ne mogu da razumem neodgovornu odluku pojedinih roditelja da ne vakcinišu decu u 21. veku
Foto: Shutterstock

RFZO

MALE BOGINJE SE ŠIRE! Radojević Škodrić: Ne mogu da razumem neodgovornu odluku pojedinih roditelja da ne vakcinišu decu u 21. veku

Društvo -

Male boginje potvrđene su kod još dvoje dece u Smederevu. Ukupno je serološki potvrđena bolest kod šest osoba u tom gradu, petoro dece i jedne odrasle osobe. Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da se preduzimaju sve mere za sprečavanje širenja infekcije i apeluju na roditelje da vakcinišu decu.

Za još osam osoba se čekaju rezultati, potvrdjeno je RTS-u u Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu.

Na bolničkom lečenju nalazi se troje dece koja su u stabilnom zdravstvenom stanju.

Iz Zavoda poručuju da se preduzimaju sve mere za sprečavanje širenja infekcije i apeluju na roditelje da vakcinišu decu.

- Sada, kada se pojavila epidemija u Smederevu, roditelji treba da dovedu decu koja imaju do 18 godina, koja nisu vakcinisana MMR vakcinom, da se jave i dobiće vakcinu. Zatim, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama, potrebno je da po hitnom postupku prime vakcinu - kaže dr Ana Jovanović, direktorka ZZJZ Požarevac.

Takođe, vakcinu treba da prime i pratioci obolele dece i zdravstveno osoblje, rekla je doktorka Jovanović i dodala da će se raditi provere vakcinalnih kartona.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ocenila je zabrinjavajućom i alarmantnom ponovnu pojavu malih boginja i podsetila da MMR vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubele spada u obaveznu imunizaciju, saopštio je RFZO.

Ona je rekla da kao lekar i kao majka ne može da razum neodgovornu odluku pojedinih roditelja da ne vakcinišu decu u 21. veku i kada se vakcina kao sredstvo prevencije bolesti koristi već više od 100 godina tokom kojih je spasila živote miliona ljudi.

- Odlukom da svoju decu ne vakcinišu, ti roditelji ne samo da krše zakon, nego dovode u opasnost pre svega zdravlje i živote svoje dece rizikujući, takođe, da bolest preraste u epidemiju - navela je Radojević Škodrić.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja