"JEDNOM UČINJENA NEPRAVDA, MOŽE BITI PRETNJA PRAVDI BILO GDE!" Stručnjaci za Kurir TV o zahtevu za zasedanje Saveta bezbednosti
Foto: EPA

KURIR TV

"JEDNOM UČINJENA NEPRAVDA, MOŽE BITI PRETNJA PRAVDI BILO GDE!" Stručnjaci za Kurir TV o zahtevu za zasedanje Saveta bezbednosti

Politika -

Srbija danas započinje proceduru povodom zahteva za vanredno zasedanje Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji i njihove zabrane dinara i nastavka terora nad Srbima.

Može li doći do održavanja hitne sednice Saveta bezbednosti UN u ovim uslovima gde je od 15 članica, njih 9 je priznalo Kosovo, a 6 nije?

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, i Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji, gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije gde su govorili o ovoj temi.

- Neozbiljno bi bilo, kada je reč o ovako ozbiljnom pitanju i teškoj situaciji na KiM, mi licitiramo sa brojem članica Saveta bezbednosti UN koje bi glasale za zahtev koji će danas šef misije konkretno podneti. Dakle reč je o pismu koje je predsednik Srbije uputio svim članicama, državama članicama EU, uputio svim institucijama EU i predsednicima i premijerima država članica Saveta bezbednosti. Reč je o 15 članica Saveta bezbednosti, 5 stalnih, 10 nestalnih, 5 članica je prihvatio, 6 nije nezavisnost tzv. Kosova. Tačno je da za održavanje sednica neophodno 9, ali ja želim da verujem da će shvatiti na pravi način dramatičnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije. Tešku situaciju u kojoj se nalaze Srbi na prostoru Kosova i Metohije, ovde govorimo o elementarnim ljudskim pravima i da bez obzira na taj njihov stav po pitanju nezavisnosti tzv. Kosova, da će ipak realistično sagledati i doneti odluku onaku kakvu treba, a to je da se održi sednica Saveta Bezbednosti UN. Kada govorimo konkretno o međunarodnom pravu, jednom učinjena nepravda može biti pretnja pravdi bilo gde, može biti pretnja pravdi svuda - rekao je Milićević i dodao:

07:37

JEDNOM UČINJENA NEPRAVDA, MOŽE BITI PRETNJA PRAVDI BILO GDE! Stručnjaci za Kurir TV o zahtevu za zasedanje Saveta bezbednosti

- Mislim da je predsednik procenio pravi trenutak da se zatraži posebna sednica Saveta Bezbednosti UN na ovu temu. Mislim da ona može u mnogome uticati na situaciju koja je veoma kompleksna, veoma složena. Mislim da je jako važno da svi međunarodni faktori budu upoznati sa situacijom na prostoru Kosova i Metohije.

Šljivančanin smatra da Srbija radi trenutno sve u svojoj moći kako ne bi došlo do nekog sukoba na Kosovu.

- Rukovodstvo od Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem čini sve što može, da svakom imalo dobrom i poštenom čoveku objasni da rat i da sukobi oružani smetaju svima, a najviše smetaju baš tim Albancima koji žive na prostoru na Kosovu i Metohiji. Koji su se doselili, kojima su Srbi pružili ruke sa pašaluka, kada im bilo najteže i doveli ih tu gde treba da žive. I mi preduzimamo sve što je potrebno i kažemo svima da mi ne želimo rat. Tako smo govorili isto i ranije, sećam se, bio sam oficir, niko nije želeo ni tada da se kobelja sa bilo kim. Međutim, mi treba da shvatimo da je Amerika još uvek jedna velika sila koja stalno izaziva krize i planira sukobe tamo gde je njoj potrebno - rekao je Šljivančanin i dodao:

Veselin Šljivančanin
foto: Kurir Televizija

- Mi smo doživeli da poštujemo prava, da poštujemo sve što treba, a oni... Mnogo je puta u poslednje vreme predsednik Vučić govorio da su oni iznedrili to čedo, a šta je bio cilj? Da se uništi JNA, razoružati to sve, da nema sile koja se tome suprotavlja. A onda stvoriti nejedinstvo srpskog naroda. Sada kada smo mi nejedinstveni, oni nas sve više i više pritiskaju, oni nam sve više i više daju problema. Potom žele da nas zavade, da mi sami ratujemo, jer oni ne žele svoje vojnike da pošalju vamo.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

13:10

KOSOVO JE POSTALO LOGOR ZA SRBE, SAMO ŠTO JOŠ NEMA VEŠALA! Miletić tvrdi: Prvo su ukinuli dinar, a onda sledi kažnjavanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja