DA NASTAVIMO ZAJEDNO GRADITI SLOBODNU I JAKU SRBIJU: Političari građanima uputili čestitke povodom Dana državnosti
Foto: Printscreen/RTS 1

SRETENJE

DA NASTAVIMO ZAJEDNO GRADITI SLOBODNU I JAKU SRBIJU: Političari građanima uputili čestitke povodom Dana državnosti

Politika -

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je građanima Srbije čestitke i najbolje želje povodom 15. februara, Dana državnosti istakavši da taj praznik podseća koliko je važno očuvanje slobode i nezavisnosti.

- Pre tačno 220 godina, u Orašcu, Srbija je krenula putem borbe za slobodu i izgradnje svoje moderne države. Sretenje je naš najveći državni praznik kada slavimo vekovnu težnju našeg naroda za slobodom i nezavisnošću i kada se sećamo svih koji su ugradili sebe u državnu tradiciju Srbije. Svakog 15. februara imamo čime da se ponosimo, jer Srbija je snažna i slobodna zemlja, a naš narod ima jasnu perspektivu života u miru i stalnom napretku - podvukao je Dačić u saopštenju.

Ivica Dačić
Ivica Dačićfoto: Kurir TV

Sretenje, kako je istakao, uvek nas podseća koliko je važno da čuvamo našu slobodu i nezavisnost, jer one nam nisu date zauvek, njih uvek moramo da gajimo i da branimo, ako treba.

- Tako i danas, kada se pred našom generacijom postavljaju veliki izazovi, koje rešavamo misleći i na naše slavne pretke, a još više na naše mlade generacije na kojima Srbija ostaje. Svim građanima Srbije želim srećan Dan državnosti, da ga provedu u miru i porodičnoj slozi i da zajedno nastavimo da gradimo slobodnu, nezavisnu i jaku Srbiju - navodi se u čestitki ministra Dačića.

Siniša Mali: Ponosni na pretke koji su nam ostavili Sretenjski ustav

Dan državnosti građanima Srbije čestitao je i ministar finansija Siniša Mali.

- Svaki Srbin i bez svake razlike jednak je pred zakonima Srbskim, kako u odbrani, tako i u kazni na svim sudovima od najmanjeg do najvećeg - započeo je on, citirajući deo Sretenjskog ustava i dodao:

Siniša Mali
Siniša Malifoto: Zorana Jevtić

- Ovo je samo deo Sretenjskog ustava iz 1835. godine, modernog i za to vreme izuzetno liberalnog najvišeg pravnog akta tadašnje Кneževine Srbije. Srbija je država koja je još u 19. veku imala jedan od najmodernijih Ustava u Evropi, zemlja tako bogate istorije da možemo samo da budemo ponosni na svoje pretke što su nam taj ponos ostavili u nasleđe. Zemlja velikih državnika koja nam ostavlja u amanet da i mi dalje moramo da generacijama koje dolaze ostavimo samo ponos. Ponos na državno uređenje, na ekonomski napredak, na brigu o njenim građanima - poručio je ministar Mali.

- Ustavne tekovine koje smo nasledili nastavak su slobodarskog duha našeg naroda koji je, takođe na današnji dan, 1804. podigao Prvi srpski ustanak označivši time početak sukoba sa imperijom, početak oslobađanja i ujedinjenja. Danas slavimo ova dva važna momenta srpske istorije, događaje koji su srpskom narodu trasirali slobodu, demokratiju, poštovanje ljudskih prava. Danas slavimo i današnju modernu Srbiju. Svim građanima Republike Srbije čestitam Dan državnosti! Živela Srbija! - napisao je Mali.

Mihailo Jovanović: Sećamo se hrabrosti i žrtava naših predaka

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, uputio je svim građanima Srbije čestitku povodom Dana državnosti i nacionalnog praznika Sretenja.

Mihailo Jovanović
Mihailo Jovanovićfoto: Printscreen Youtube

- Danas slavimo Dan državnosti i proslavljamo nacionalni praznik Sretenje, dan koji je simbol borbe za slobodu, nacionalni identitet i suverenitet Srbije. To je dan kada se sećamo hrabrosti i žrtava naših predaka u herojskim borbama za slobodu otadžbine. To je prilika da im iskažemo duboko poštovanje i zahvalnost, ali i da podsetimo na našu odlučnost da čuvamo od zaborava njihova herojska dela koja su ostavila neizbrisiv trag u našoj istoriji i našim srcima. Neka nam njihova hrabrost i ljubav prema domovini budu večna inspiracija da se borimo za slobodu, pravdu i istinu i vodilja ka boljoj budućnosti svih građana Srbije - istakao je ministar Jovanović.

Ana Brnabić: Samo jaka Srbija može biti istrajna u rešavanju pitanja od nacionalnog interesa

Predsednica Vlade Ana Brnabić takođe se pridružila čestitkama na današnji dan i poručila građanima da samo ekonomski jaka i stabilna Srbija, vođena ljudima koji istinski vole svoju zemlju, može biti istrajna u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa.

Aleksandar Vučić, kreativno-inovativni centar Ložionica, Ložionica, Ana Brnabić
foto: Kurir Televizija

- U ime Vlade Srbije i svoje lično ime, čestitam građanima Srbije nacionalni praznik Dan državnosti, uz podsećanje na Sretenjski ustav, temelj moderne srpske države, kao i uspomene na slavne pretke čiju viziju moderne i slobodne države mi danas živimo. Samo ekonomski jaka i stabilna Srbija, vođena ljudima koji istinski vole svoju zemlju, može biti istrajna u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa. Zato svesni odgovornosti, naša obaveza je da zemlju večno čuvamo i nastavimo da negujemo izvorišta novovekovne srpske državnosti i ustavnosti - poručila je Brnabić.

Vladimir Orlić: Živela Srbija!

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Vladimir Orlić uputio je čestitke građanima povodom Dana državnosti.

Vladimir Orlić
foto: Instagram/Printscreen

- Srećan Dan državnosti. Živela Srbija" - napisao je Orlić na svojoj Instagram stranici.

Irena Vujović: Srećan Dan državnosti!

Praznik je čestitala i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

- Srećan Dan državnosti - napisala je Vujović na svojoj Instagram stranici.

Kurir.rs/Z. S./A. Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track