GODIŠNJICA OD STRADANJA SRBA U LIVADICAMA Kancelarija za KiM: Nikada nećemo prestati da tražimo pravdu za 12 ubijenih Srba
Foto: RTS

GODIŠNJICA OD STRADANJA SRBA U LIVADICAMA Kancelarija za KiM: Nikada nećemo prestati da tražimo pravdu za 12 ubijenih Srba

Politika -

Na današnji dan pre 23 godine, u terorističkom napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo je 12 i povređeno 43 raseljenih Srba dok su išli u Gračanicu na Zadušnice. Za zločin niko nije odgovarao.

Na mestu napada poginulo je desetoro ljudi, a još dvoje je kasnije podleglo povredama.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

Vrhovni sud u Prištini je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog i do danas niko nije pravosnažno osuđen za taj zločin.

Policajci Unmika, koji su vodili prvu istragu, tvrdili su da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovana Ejupijeva DNK.

Kancelarija za KiM: Poražavajuće to što je zločin u Livadicama zatvoren slučaj

Povodom 23 godine od kako je na teritoriji Kosova i Metohije počinjen jedan od najmonstruoznijih terorističkih napada, u kome je poginulo 12 a povređeno 43 Srba, Kancelarija za KiM je saopštila da je poražavajuće to što je zločin u Livadicama zatvoren slučaj.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da su se u autobusu Niš ekspresa, koji je pre 23 godine dignut u vazduh u Livadicama, kod Podujeva, nalazili raseljeni Srbi koji su u pratnji vojnika Kfora išli u Gračanicu, da obeleže Zadušnice.

Među 12 poginulih bilo je i dvogodišnje dete.

“Ni posle više od dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, što između ostalog svedoči o potpunoj nesposobnosti i nezainteresovanosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova, ali i o pasivnosti međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističe se da je poražavajuća činjenica da je ovaj slučaj zatvoren.

“A da je jedinog osumnjičenog, Fljorima Ejupija, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora, tzv. Vrhovni sud Kosova oslobodio 2009. godine, usled nedostatka dokaza“, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za KiM podseća da se zločin u Livadicama desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti i da upravo zato predstavlja i poraz međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji.

“Koja se pokazala nedoraslom da osigura bezbednost za Srbe na KiM, ali i pravdu za sve žrtve. Podsećamo da se još uvek ne zna ko je ubio srpsku decu u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Grackom, porodicu Stolić u Obiliću, ko skoro svakodnevno pali i ruši srpske kuće i skrnavi crkve i manastire na Kosmetu...“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su Srbi na KiM i danas građani drugog reda i da su izloženi raznim vidovima diskriminacije, pritisika i zastrašivanja – sa ciljem njihovog proterivanja.

Od međunarodne zajednice i Prištine se traži da ponovo otvore istrage svih zločina nad srpskim narodom i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji.

“Jer dok god to ne bude učinjeno Kosovo i Metohija će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste. A Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine“, navodi Kancelarija.

Bonus video:

01:08

HEROJI NISU ZABORAVLJENI! GODIŠNJICA BITKE NA KOŠARAMA: Održana komemorativna akademija u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track