NE BI TREBALO DA DUGO ČEKAMO NA NOVU VLADU: Analitičar: Budući premijer svojim radom mora da isprati Vučića
Foto: Nenad Kostić

NE BI TREBALO DA DUGO ČEKAMO NA NOVU VLADU: Analitičar: Budući premijer svojim radom mora da isprati Vučića

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je konsultacije o mandataru za sastav nove vlade, sledeće nedelje na razgovor u Predsedništvo dolazi i koalicija okupljena oko socijalista

Srbija, po svemu sudeći, ne bi trebalo dugo da čeka na formiranje nove vlade, a sagovornici Kurira ocenjuju da će budući premijer biti osoba od velikog poverenja, kao i neko ko svojim radom može da isprati samog Aleksandra Vučića.

Odgovornost

Izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović u izjavi za Kurir ne odbacuje mogućnost da još jedan mandat na čelu Vlade Srbije dobije aktuelna premijerka Ana Brnabić, ali ukazuje i da postoji mogućnost i da to bude neko drugi.

- Ne bi me čudilo da premijerka ostane na sadašnjem mestu jer ta saradnja dobro funkcioniše, a mandatar i treba da bude čovek od poverenja, što mislim da ona definitivno jeste. Pitanje je pak da li ona želi da ostane na tom mestu, a možda i zajedno dođu do zaključka da je potrebno osveženje, ne samo za stranku već i za Srbiju - kaže Lacmanović za Kurir.

Predrag Lacmanović
foto: Kurir televizija

Ističe i da bi, u slučaju da neko drugi dobije poverenje za mesto premijera, morao na pravi način da shvati tu odgovornost, te da bude u stanju da iznese tu funkciju i sav pritisak koji ona sa sobom nosi.

- Najviše se radi o sposobnosti i poverenju, kao i da radom može da isprati Vučića, koji će svakako i doneti konačnu odluku. Uveren sam pritom da su konsultacije ozbiljne jer je Vučić posvećen političar, i to je kod njega i najzaslužnije za sva postignuća. Zato i smatram da opozicija i ljudi koji se bore da legitimno dođu na vlast i koji ga kritikuju nisu svesni te činjenice, da ta njegova posvećenost i rad teško mogu da se nadmaše i teško ga mogu pobediti ako i sami ne budu toliko posvećeni radu. On je podigao te kriterijume - napominje Lacmanović.

Marketing

Poruku opozicije da neće ni ići na konsultacije o mandataru, Lacmanović vidi kao taktičko-marketinški potez.

- Ako govorimo o koaliciji okupljenoj oko "Srbije protiv nasilja", jednostavno, ako su započeli kampanju o pokradenim izborima i traže njihovo ponavljanje u Beogradu, oni i moraju da nastave istim tempom, te verujem da će bojkotovati definitivno konsultacije - zaključio je Lacmanović.

Razgovori o mandataru Zukorlić i Žigmanov na konsultacijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je juče konsultacije o mandataru za sastav nove vlade. On je prvo razgovarao sa predstavnicima liste Saveza vojvođanskih Mađara, u ime kojeg su bili vršilac dužnosti predsednika Balint Pastor sa saradnicima, među kojima je i Elvira Kovač. Pastor je nakon sastanka kazao da nije bilo reči o funkcijama koje bi eventualno mogle da pripadnu SVM, ali da ta stranka želi da bude deo vladajuće većine i nastavi saradnju da bi ostvarila svoj program.

Vučić je potom razgovarao sa predstavnicima liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini". Usame Zukorlić je kazao da na konsultacijama sa predsednikom Vučićem nije bilo reči o konkretnim rešenjima o njihovom učešću u Vladi Srbije, ali se nadaju da će biti njen deo.

- Ovo su konsultacije pre imenovanja mandatara, ali mi se nadamo da ćemo imati prilike da kroz resorna ministarstva učestvujemo u novom mandatu i ono što nas je predsednik Vučić i uverio jeste da će se on založiti kod vladajuće stranke da mi dobijemo taj status - rekao je Zukorlić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track