ANALITIČARI O PRESTROJAVANJU NA POLITIČKOJ SCENI PRED BEOGRADSKE IZBORE: Pokret okupljen oko SNS biće moćna organizacija
Foto: Petar Aleksić

GLASANJE

ANALITIČARI O PRESTROJAVANJU NA POLITIČKOJ SCENI PRED BEOGRADSKE IZBORE: Pokret okupljen oko SNS biće moćna organizacija

Politika -

Analitičari ocenjuju da će pokret okupljen oko SNS, koji bi trebalo da bude oformljen pred nove beogradske izbore, bilo u vidu pokreta ili šire koalicije, biti moćna organizacija i da sve one političke grupacije koje se smatraju državotvornim i koje interes države stavljanju na prvo mesto treba da se nađu u njemu.

Izvršni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Predrag Lacmanović ocenjuje da će pokret okupljen oko SNS biti moćna organizacija. Napomenuo je za Kurir i da je najvažnije kako će se i vlast i opozicija predstaviti u izbornoj kampanji, kao i kako su glasači percipirali period između decembarskih i narednih izbora u Beogradu.

Predrag Lacmanović
foto: Kurir televizija

- Verujem da je vladajuća koalicija procenila da može izbore da dobije, pre svega jer stranke desnice koje nisu prešle cenzus ni sada to ne mogu da učine, a tu mislim pre svega na Zavetnike. Ti glasovi desnice će u još većem broju ići ka naprednjacima i socijalistima. S druge strane, Branimir Nestorović nije skočio po popularnosti nakon izbora i pitanje je može li da ponovi isti uspeh. Doduše, jeste ostao pri istim stavovima, što mu može pomoći da ostvari sličan rezultat. S druge strane, pokret Mi - glas iz naroda bez Nestorovića nema apsolutno nikakvih šansi, te postoji mogućnost da deo birača koji su glasali za njih ode u apstinenciju - naveo je Lacmanović za Kurir.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost za Kurir ocenjuje da je formiranje pokreta oko SNS neophodno u ovom trenutku, čak preko potrebno.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

- Svim onim političkim grupacijama koje se smatraju državotvornim i koje interes države stavljanju na prvo mesto, mesto je u tom pokretu. SNS bi i sam mogao ponovo da osvoji najbolji rezultat, ali s obzirom na to sa kakvim se sve pritiscima spolja naša država suočava, te imajući u vidu i velike projekte koji nam predstoje, neophodno je pravljenje što šireg kruga onih koji će učestvovati u vođenju politike - kazao je Graovac.

Analitičar Dejan Miletić ocenio je da opozicione stranke ne mogu da ostvare bolji rezultat na novim beogradskim izborima i da bi za njih bilo bolje da budu konstruktivni. Ukazujući da motivacija građana za izbore nije visoka, jer je veliki broj njih održan u prethodnih pet godina, ocenio je da opozicija ne može bolje da prođe.

Bonus video:

06:20

IVICA DAČIĆ NA KURIR TELEVIZIJI: Moguć zajednički blog sa SNS na beogradskim izborima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track