KONSULTACIJE O MANDATARU: Predsednik Vučić s predstavnicima liste SNS na čelu s Milošem Vučevićem
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

andrićev venac

KONSULTACIJE O MANDATARU: Predsednik Vučić s predstavnicima liste SNS na čelu s Milošem Vučevićem

Politika -

BEOGRAD - Na Andrićevom vencu nastavljaju se konsultacije o mandataru za sastav nove Vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na konsultacije predstavnike liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije" i liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

12.20 - Predstavnici SNS na konsultacijama o mandataru vlade

Oko 12.20 časova u zdranje na Andrićevom vencu stigli su predstavnici liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" na konsultacije o mandataru.

Na sastanak su došli predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, potpredsednici Ana Brnabić i Vladimir Orlić, predsednik IO SNS Darko Glišić, kao i partneri sa liste Rasim Ljajić i lider PUPS Milan Krkobabić.

Trebalo bi da SNS obavestiti predsednika države da imaju većinu za formiranje vlade.

1 / 6 Foto: Fonet/Zoran Mrđa

10.00 - Konsultacije sa listom "Ivica Dačić - premijer Srbije"

Predsednik Vučić započeo je današnje konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade Srbije, razgovorom sa predstavnicima liste "Ivica Dačić - premijer Srbije".

Nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" Ivica Dačić stigao je u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike nešto pre 10 časova.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Dačić: Spremni smo da nastavimo saradnju sa SNS i Vučićem

Nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" Ivica Dačić izjavio je da je ta lista spremna za nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da će u narednim nedeljama uslediti konstituisanje svih državnih organa.

"Mi smo već više puta govorili, a i danas ponovili da smo ponosni na sve dobre rezultate koje smo zajedno ostvarili od 2012. godine i da smatramo da je za razvoj i budućnost Srbije od vitalnog značaja da sačuvamo političku stabilnost jer je to preduslov za odbranu državnog nacionalnog interesa, ali i da ostvarimo ciljeve razvoja", rekao je Dačić posle razgovora kod predsednika Vučića.

Dodao je da se u Beogradu vidi da ako nema političke stabilnosti, mnogo vremena će odlaziti na stvari koje imaju sporedan značaj.

Dačić je naveo da ih je predsednik upoznao sa aktuelnom političkom situacijom, ali i spoljnopolitičkim aspektima, pritiscima na Srbiju, ekonomskim pitanjima i pitanjima daljeg razvoja.

"Razgovor koji potvrđuje ono što smo prethodnih meseci govorili, a to je da smo obostrano zainteresovani za dalji nastavak naše saradnje", rekao je Dačić. Predsednik Vučić će kasnije danas održati konsultacije sa predstavnicima liste okupljene oko Srpske napredne stranke.

Konsultacije sa predstavnicima liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije" najavljene su za 10 časova, a sa predstavnicima liste "Srbija ne sme da stane" u 12.30 časova, najavljeno je iz Pres službe predsednika Republike.

Predsednik Vučić je započeo konsultacije o mandataru za sastav nove vlade u ponedeljak, 26. februara, razgovorima sa predstavnicima liste "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić".

Narednog dana obavio je razgovore s predstavnicima liste Saveza vojvođanskih Mađara, kao i s predstavnicima liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu-Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini".

Vučić je 1. marta imao konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade s predstavnicima izborne liste ”Mi - glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović”.

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" najavili su da se neće ići na konsultacije o mandataru.

Predsednik predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izbornih lista koje su prešle cenzus i predlaže onog kandidata koji može da obezbedi većinu za izbor vlade.

Posle izbora 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo cenzus.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

41:35

USIJANJE 02.12.2023 PREDIZBORNI PROGRAM STRANKA SPS IVICA DAČIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track