BIOGRAFIJA MANDATARA ZA SASTAV NOVE VLADE: Ovo su ključne stvari iz života Miloša Vučevića
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

BIOGRAFIJA MANDATARA ZA SASTAV NOVE VLADE: Ovo su ključne stvari iz života Miloša Vučevića

Politika -

Miloš Vučević je mandatar za sastav nove Vlade Srbije, saopštio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Miloš Vučević rođen je 10.12.1974. u Novom Sadu.

Vučević je pravnik i političar, aktuelni potpredsednik Vlade Srbije, ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke.

Osnovnu školu „Vasa Stajić" pohađao je u rodnom gradu, a potom je završio gimnaziju „Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu i diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, sa prosečnom ocenom 8,84. Po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavi od 1999. u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Miloš Vučević
foto: Www.mod.gov.rs

Za predsednika Gradskog odbora SNS u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. i 2017.

Bio je gradonačelnik Grada Novog Sada od septembra 2012, nakon čega je prestao da se bavi advokatskim poslom.

Nakon lokalnih izbora 2016, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. i treći put, što se dogodilo prvi put u istoriji tog grada.

Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podneo je 24. oktobra 2022, a 26. oktobra postao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Predsednik SNS postao je 27. maja 2023.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016.

MIloš Vučević
foto: Ministarstvo odbrane

Dobitnik je više priznanja, među kojima i povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014, a iste godine dobio je i nagradu "Kapetan Miša Anastasijević", koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. Dve godine kasnije, 2016, te vrednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021.

Dobitnik je i priznanja "Bela golubica" u okviru programa "Tesla Global foruma". Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save drugog stepena.

Privatni život

Vučević je oženjen Majom i otac je dvoje dece, Mihaila i Danila. Starijeg sina Mihaila javnost je upoznala kada su mediji pisali da se prijavio za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Miloš Vučević je pasionirani ljubitelj fudbala i sporta, a slobodne trenutke najviše voli da provodi u prirodi, u ribolovu.

Pored pravnih nauka, istorija i geografija su njegove omiljene društvene oblasti. Govori engleski jezik.

Bonus video:

02:00

EVO KO SU MOGUĆI MANDATAR I MINISTRI U BUDUĆOJ VLADI SRBIJE! Analitičari: Za najvišu funkciju pominju se ČETIRI moguća kandidata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track