BOJKOT! Opozicija odbila učešće u konsultacijama o potpredsedničkim mestima u Skupštini Srbije, analitičari: Prostor za sukobe!
Foto: Petar Aleksić

odbili poziv

BOJKOT! Opozicija odbila učešće u konsultacijama o potpredsedničkim mestima u Skupštini Srbije, analitičari: Prostor za sukobe!

Politika -

Konsultacije poslaničkih grupa o izboru potpredsednika parlamenta, članova radnih tela i stalnih delegacija u međunarodnim institucijama održane su juče u Skupštini Srbije. Na sastanku su bili predstavnici vladajuće koalicije i liste "Mi - glas iz naroda", dok se poslanici liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA nisu odazvali pozivu najstarijeg poslanika Stojana Radenovića, koji je i vodio konsultacije.

Ne komuniciraju

Radenović je nakon sastanka izjavio da nije sasvim odlučeno koliko će potpredsednika biti u novom sazivu parlamenta zato što predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" i drugi deo opozicije uopšte nisu prisustvovali.

Stojan Radenović
foto: Kurir televizija

- Sad smo razgovarali uopšteno. Bilo je reči o potpredsednicima Skupštine i to smo na neki način zaokružili. Onda ono što je mnogo važno o odborima, jer svaki odbor ima neki segment, na primer spoljna politika, unutrašnja politika, nauka itd. To je definitivno zaključeno, ali će još sutra malo da se utanači - objasnio je Radenović.

On kaže da očekuje da će se opozicija obratiti putem medija i reći nešto o konsultacijama na kojima se nisu pojavili, jer oni, kako je napomenuo, komuniciraju preko medija, a ne preko zvanične skupštinske administracije.

- Čim je predsednik popustio sa izborima, onda oni traže neki novi predlog, razmišljaju ko će biti ministar itd. Tako da ne komuniciraju direktno, bar koliko ja znam, sa administracijom Skupštine - naveo je Radenović.

Štetno

Komentarišući ovu situaciju, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da je opozicija ovakvim potezom pokazala da neće ni minimum saradnje s vlašću.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Oni neće saradnju ni na minimalnom institucionalnom nivou, i to saradnju zasnovanu nepisanim pravilima demokratije. Tamo gde nema saradnje, razgovora i tolerancije među različitostima, otvoren je prostor za sukobe i prizivanje sukoba. Oni koketiraju sa ulicom kao sredstvom pritiska i nadaju se da će im vlast podešavati izborne uslove da "osvoje slobodu u Beogradu". To je sadržinski dosadna, agresivna i štetna poruka - smatra Stanković.

Inače, za ponedeljak, 18. mart, zakazana je sednica na kojoj treba da se izabere predsednik parlamenta, kao i potpredsednici, a na dnevnom redu je i imenovanje generalnog sekretara, izbora članova radnih tela i izbor stalnog sastava delegacija u međunarodnim institucijama. Parlament će u ovom mandatu voditi Ana Brnabić, koja je dosad, u tri mandata, bila na čelu Vlade Srbije, s obzirom na to da je odluka SNS da ona bude kandidat za tu poziciju.

Srpsku naprednu stranku su na jučerašnjim konsultacijama predstavljali Vladimir Orlić i Milenko Jovanov, a socijaliste Ivica Dačić i Snežana Paunović. Usame Zukorlić je učestvovao u ime Stranke pravde i pomirenja, Branimir Jovanović je bio predstavnik SDPS, Jedinstvenu Srbiju je predstavljao Života Starčević, Savez vojvođanskih Mađara Elvira Kovač, PUPS Stefan Krkobabić, a Pokret socijalista Đorđe Komlenski. Prisutni su bili i poslanik Branko Lukić iz poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda Dr Branimir Nestorović", kao i poslanik iz druge grupe ove liste Branko Pavlović.

Bonus video:

00:11

KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE: Danas samo potvrda mandata, bira se sedam potpresednika i odbori

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track