KURTI IGRA IGRU OKO DEČANA DA BI ZAMAZAO OČI AMERICI!? Šta se zaista krije iza odluke takozvanog premijera Kosova da vrati zemlju
Foto: EPA, Profimedia

podlo

KURTI IGRA IGRU OKO DEČANA DA BI ZAMAZAO OČI AMERICI!? Šta se zaista krije iza odluke takozvanog premijera Kosova da vrati zemlju

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odlučio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom da konačno, posle osam godina i brojnih upozorenja, sprovede sudsku odluku o uknjižavanju zemljišta manastira Visoki Dečani. Sprovođenje ove odluke, osim toga što dolazi sa zakašnjenjem, zapravo je podli Kurtijev plan da zamaže oči Americi kako je tobože napravio ustupak, a sve s ciljem ulaska lažne države u Savet Evrope, ocena je sagovornika Kurira.

Nemanja Starovć
foto: Beta

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, kazao je da je reč o manipulaciji.

- To je samo uslovno dobra vest upravo zbog jedne strašne manipulacije koju od jučerašnjeg dana sprovode Priština i njeni međunarodni sponzori, jer se taj mali, zakasneli, podrazumevajući korak pokušava predstaviti kao nekakav veliki iskorak i ustupak srpskoj zajednici i Srbiji, koji zavređuje nekakvu veliku nagradu od međunarodne zajednice, uprkos svim onim strašnim i užasnim potezima koje je Kurti sproveo u prethodne tri godine, otkako je došao na čelo privremenih institucija samouprave - rekao je Starović na RTS.

izbori 2023, glasanje, izbori, glasačka kutija, biračko mesto, Ivica Dačić
foto: Nemanja Nikolić

Ovaj stav deli i šef diplomatije Ivica Dačić, koji dodaje i da je smena četiri gradonačelnika na severu Kosova i Metohije takođe deo farse u režiji prištinskih institucija.

- Kakav je to veliki uspeh što vi poštujete odluku suda? Kurti je već pismom obavestio Savet Evrope. Oni naprave problem, pa očekuju da ih zbog izlaska iz tog problema još i nagrade. Isto je bilo i sa smenom gradonačelnika. To su sve igre koje se igraju u Prištini. Ne znam kako će izaći iz začaranog kruga koji su sami napravili. Posledice ostaju po stanovništvo, ali i po poziciju Srbije. Mi sad dolazimo u situaciju da raspravljamo o tome da li će Kosovo ući u Savet Evrope, što je presedan - rekao je Dačić.

Zoran Milivojević, lični stav
foto: Marina Lopičić

Zoran Milivojević, bivši diplomata, kazao je za Kurir da najpre treba videti da li će ova odluka biti sprovedena.

- Ona je sasvim sigurno usaglašena s Vašingtonom i zapadnim centrima moći, jer se stavlja u funkciju prolaska tzv. države Kosovo u Savet Evrope. Gradonačelnik Dečana je rekao da ne želi da je sprovede. To je stara odluka koja godinama nije sprovedena, a Priština sprovodi odluke koje su u cilju kratkoročnog interesa - rekao je Milivojević.

On smatra da je Beograd i dalje pod većim pritiskom nego Priština, kao i da ova odluka nije dovoljna za stvaranje povoljnih uslova za pregovore i deeskalaciju.

- Da se vraća dinar ili osniva ZSO, to bi bilo od velikog značaja. Ova odluka u suštini nije loša, ali zakasnela je i nema takav efekat - zaključio je Milivojević.

Da podsetimo, Priština od 1999. osporava vraćanje i uknjižavanje 24 hektara zemljišta Visokim Dečanima, iako je tzv. Ustavni sud u Prištini 2016. presudio da zemljište pripada manastiru.

Poseta

Eskobar obišao Dečane

Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar posetio je juče manastir Visoki Dečani, piše Ljajmi. Da podsetimo, Eskobar se prekjuče sastao s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i opozicionim liderima na KiM i poručio da je "odluka kosovske vlade o uknjižavanju zemljišta manastira Visoki Dečani veoma teška, ali i važna".

Nova provokacija

Uklanjaju ćirilicu na severu KiM

Takozvano kosovsko ministarstvo infrastrukture započelo je juče s postavljanjem novih saobraćajnih tabli s nazivima mesta na severu Kosova na kojima nema ćirilice.

Radnici u označenim žutim odelima skidali su table s imenima mesta koja su do sada bila ispisana ćirilicom, a potom i latinicom na srpskom jeziku, objavio je portal KoSSev.

Kurir.rs/RTS/KoSSev/A.Ć.

Bonus video:

02:58

JEDINE SANKCIJE KOJE BI KURTI OSETIO SU ONE NA VOJNOM PLANU! Drecun tvrdi: Sve je ovo predstava za javnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track