"NISAM JOŠ ZNAO NI KAKO, NI KADA, ALI SAM ZNAO DA NEĆU SEDETI SKRŠTENIH RUKU" Gujon ispričao kako je odlučio da će pomagati Srbima
Foto: Twitter Printscreen

godišnjica strašnog pogroma nad srbima

"NISAM JOŠ ZNAO NI KAKO, NI KADA, ALI SAM ZNAO DA NEĆU SEDETI SKRŠTENIH RUKU" Gujon ispričao kako je odlučio da će pomagati Srbima

Politika -

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kazao je da je na današnji dan, pre tačno 20 godina, izvršen pogrom nad Srbima na Kosovu, nezapamćen u novijoj istoriji Evrope.

On je na Instagramu podsetio da je za dva dana, 17. i 18. marta 2004. godine ubijeno 16 Srba, spaljeno više od 1.000 kuća, srušeno 35 crkava i manastira, proterano više od 4.000 ljudi.

"Kao odgovor na varvarstvo ekstremista i uprkos ćutanju mnogih u svetu, odlučio sam tada da ću pomagati Srbima na Kosmetu. Nisam još znao kako, ni kada, ali sam znao da neću sedeti skrštenih ruku i gledati te užase koji pogađaju jedan hrabar i ponosan evropski narod o kome su mi otac i deda toliko pričali.

S bratom Bertranom osnovao sam humanitarnu organizaciju 'Solidarnost za Kosovo' koja radi i danas", napisao je Gujon, uz video snimak potresnih slika, koje svedoče o događajima iz 2004. godine.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track