ŠEFICA DELEGACIJE CRNE GORE GLASAĆE PROTIV PRIJEMA TZV. KOSOVA U SAVET EVROPE! Vukićević: Bez konsenzusa o tome da li je to država
Foto: Foto: RTCG

JASNA PORUKA

ŠEFICA DELEGACIJE CRNE GORE GLASAĆE PROTIV PRIJEMA TZV. KOSOVA U SAVET EVROPE! Vukićević: Bez konsenzusa o tome da li je to država

Politika -

Šefica delegacije Crne Gore u PSSE Maja Vukićević poručila je iz Pariza da nije promenila svoj stav i da će glasati protiv prijema tzv. Kosova u Savetu Evrope, prenosi Alo.

Kaže da će ovo biti politička odluka, a ako bi se tzv. Kosovo primilo u SE, desio bi se ozbiljan presedan, jer bi to otvorilo put i drugim spornim teritorijama, da traže članstvo u međunarodnim institucijama.

- Savet Evrope je savez država, a na međunarodnoj sceni nema konsenzusa o tome da li je Kosovo država. Kosovo kao državu ne priznaje polovina članica Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, državnost Kosova nisu priznale ni pet zemalja Evropske unije, zbog toga bi zaista bio ozbiljan presedan da se desi prijem Kosova i mislim da bi to otvorilo probleme i u samom Savetu. Ne mogu predvideti kakav će biti konačan ishod glasanja, jer konačnu reč o prijemu ipak daje komitet ministara, koji se izjašnjava nakon Skupštine, a tu glasaju predstavnici Vlade, tačnije ministri spoljnih poslova - jasna je Vukićević.

Ona je ponovila da će danas glasati protiv prijema tzv. Kosova u SE.

- Kao što sam ranije najavila glasaću protiv, jer bi prijem Kosova bio ozbiljan presedan. Istina je da sam od momenta od kad je objavljeno da ću glasati protiv, meta napada koji dolaze sa Kosova, ali nažalost i od strane manjeg dela podržavalaca Demokratske partije socijalista. Takvo njihovo ponašanje najbolje govori o njima, i to je zapravo mera demokratije po ukusu DPS-a, svako mišljenje suprotno od njihovog nije prihvatljivo. Nisam jedina poslanica u Parlamentarnoj Skupštini koja će glasati protiv, isto su najavile i kolege iz nekoliko zemalja koje su čak deo Evropske unije, ali sam samo ja u fokusu najviše zahvaljujući nekorektnoj kampanji dela poslanika Demokratske partije socijalista, koji su se odlučili za kampanju ličnog targetiranja, ali treba da znaju da me njihovo mišljenje i kampanja koju vode uopšte ne zanimaju. Svojim ponašanjem samo pokazuju zbog čega nikome nisu poželjan partner - kaže Vukićević.

Navela je da ipak najveću podršku ima od građana Crne Gore, i na tome im je zahvalna.

- Ono što je takođe interesantno je da niko od političkih subjekata nije reagovao na pretnje koje su mi upućene što dovoljno govori o dvostrukim aršinima, jer se nekada znalo reagovati i na mnogo bezazlenije komentare - dodala je Vukićević.

Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope održaće danas, 27. marta, raspravu o prijavi tzv. Kosova za članstvo u toj panevropskoj organizaciji, kao i glasanje o usvajanju izveštaja glavne izvestiteljke za prijem Kosova Dore Bakojani.

Kurir.rs/Alo/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track