SKANDALOZNO, SUNOVRAT MEĐUNARODNOG PRAVA: Šef diplomatije Dačić ovako je reagovao na odluku o prijemu tzv Kosova u Savet Evrope
Foto: Beta Slobodan Miljevic, Savet Evrope

šta dalje

SKANDALOZNO, SUNOVRAT MEĐUNARODNOG PRAVA: Šef diplomatije Dačić ovako je reagovao na odluku o prijemu tzv Kosova u Savet Evrope

Politika -

Uprkos svakodnevnom kršenju vladavine prava u južnoj pokrajini, takozvano Kosovo, uz 31 glas "za" i svega četiri protiv, među kojima su, osim predstavnika Srbije, bili i Crna Gora i BiH, nagrađeno

Politički komitet Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope podržao je na jučerašnjoj sednici preporuku izvestioca Dore Bakojani da tzv. Kosovo bude primljeno u tu organizaciju, uprkos činjenici da Priština maltene svakodnevno krši vladavinu prava, na kojima je Savet Evrope i zasnovan.

Vanredno

Za je bilo 31, dok su protiv bila četiri predstavnika zemalja u političkom komitetu, a jedan uzdržan. Protiv su bili Maja Vukićević iz Crne Gore, predstavnica BiH Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije - Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić, dok je predstavnik Grčke bio uzdržan. Naime, polovinom maja 2022. u Strazbur je stigao zvaničan zahtev za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope. Posle više neuspešnih pokušaja, na vanrednoj sednici Komitet ministara u aprilu prošle godine podržao je odluku da otpočne procedura za prijem Prištine u članstvo te organizacije. Jučerašnji sastanak Političkog komiteta je vanredan, a izveštaj nakon ovog usvajanja ide na plenum u aprilu ove godine.

Ivica Dačić
foto: Nenad Kostić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Kurir je poručio da je u pitanju skandalozna odluka SE.

- To je sramotna i skandalozna odluka, koja ruši sve principe na kojima počiva Savet Evrope, jer je po prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica UN i nije međunarodno priznata. Ta odluka ugrožava i narušava naš teritorijalni integritet i suverenitet, i predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava - istakao je Dačić.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević ukazao je da zemlje koje se zalažu za prijem Kosova u SE ruše sva pravila i principe koji su do sada važili u međunarodnom pravu i istakao da Srbija ima adekvatan odgovor na ovu situaciju.

Diplomatski plan

Miloš Vučević
foto: screenshot Happy tv

- Mi da gledamo na političkom, diplomatskom planu da uradimo sve što možemo, a naravno da država Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i u odnosu na ovo što se dešava u Savetu Evrope, da ne istrčimo unapred, da se ni ne junačimo, da vidimo šta su državni i nacionalni interesi Srbije i kako da u ovim gotovo nemogućim uslovima štitimo iste - rekao je Vučević i podsetio da je Priština trebalo da ispuni tri uslova - vrati zemlju Visokim Dečanima, formira ZSO i zaustavi eksproprijaciju imovine u srpskim opštinama.

Bivši diplomata Zoran Milivojević za Kurir ocenjuje da je ovo očekivano, pogotovo, kako kaže, nakon prethodnih radnji koje smo mogli da vidimo.

Zoran Milivojević
foto: Kurir televizija

- I ovo je vezano za insistiranje da se Kosovo ugura u SE. Sasvim je izvesno da će proći Parlamentarnu skupštinu SE, jer tamo imaju većinu, a iza toga stoje zapadne sile. Srbija je iznela svoj stav, SE je podeljen, pitanje je da li će ovo ići na Komitet ministara, od Srbije to ne zavisi. Ako budu sa ovim išli do kraja, onda će i zapadne sile biti akteri u odlučivanju pozicije Srbije u SE. Nema mnogo smisla da Srbija kao suverena zemlja, sa jasno definisanim granicama, ravnopravno učestvuje u SE sa delom svoje teritorije - kazao je Milivojević.

Vjosa Osmani

ZSO nakon prijema Kosova u SE

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani poručila je juče da je Kosovo preduzelo sve neophodne korake za članstvo u SE, a da je formiranje ZSO obaveza koju će Priština ispuniti nakon prijema u tu organizaciju. kako je kazala, tražila je da se u pismu, koje je zajedno sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom uputila izvestiocu za Kosovo u SE Dori Bakojani, uvrsti deo gde se naglašava da se svaka obaveza Kosova sprovodi u skladu sa Ustavom, zakonima i presudama Ustavnog suda Kosova.

Bonus video:

00:51

IVICA DAČIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Bili bismo lider u regionu da priznamo Kosovo, ali bi nas narod proklinjao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track