POMAK: Predsednica Skupštine Ana Brnabić uspela u nečemu što se dosad činilo NEMOGUĆIM - okupila vlast i opoziciju ZA ISTIM STOLOM
Foto: Damira Ramadani

kolegijum

POMAK: Predsednica Skupštine Ana Brnabić uspela u nečemu što se dosad činilo NEMOGUĆIM - okupila vlast i opoziciju ZA ISTIM STOLOM

Politika -

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić uspela je nešto što se dosad činilo nemogućim - okupila je vlast i opoziciju za istim stolom.

Iako je predsednica parlamenta uvek poručivala da je spremna za dijalog, opozicija je isti izbegavala. No, pojavili su se na kolegijumu u Skupštini Srbije, na kojem se razgovaralo o primeni daljih preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Maratonski sastanak

Sastanak u parlamentu počeo je nešto posle devet sati ujutru i trajao je više od tri i po sata do pauze, a zatim još sat vremena poslepodne. Kolegijum je završen oko 16.30 časova, dogovor predstavnika vlasti i opozicije nije postignut, a razgovori se nastavljaju u sredu.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka, a to su konsultacije o daljim preporukama ODIHR iz konačnog izveštaja misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine.

Inače, ovo je prvi sastanak vlasti i opozicije nakon decembarskih izbora, a na kolegijum su došli predstavnici vladajuće koalicije SNS, SPS, SVM, SPP, PUPS, Jedinstvene Srbije, a takođe su se odazvali i predstavnici opozicije iz koalicije Srbija protiv nasilja i koalicije NADA, kao i predstavnici poslaničkih grupa Mi - glas iz naroda i Mi - glas iz naroda - dr Branimir Nestorović.

Na kolegijumu su, pored predsednice parlamenta Ane Brnabić i potpredsednika Sandre Božić, Elvire Kovač, Edina Đerleka, Snežane Paunović, Marine Raguš, i predstavnici poslaničkih grupa Milenko Jovanov, Nevena Đurić, Ivica Dačić, Stefan Krkobabić. Od predstavnika opozicije su prisutni Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Miloš Jovanović, Radomir Lazović, Zdravko Ponoš i Zoran Lutovac.

Inicijalna volja

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je za Kurir, komentarišući dijalog vlasti i opozicije, da sama okolnost da se razgovara znači da postoji inicijalna volja da se postigne dogovor.

- Dobro je što razgovaraju i nadam se da će postići neki dogovor. Dok čitav posao ne bude završen, ne možemo se nadati nekom "hepi endu". Biće natezanja oko izbornih uslova, očekujem politički pritisak od strane opozicije - naveo je on i dodao da sumnja da će jedan razgovor moći da izbriše zlu krv.

- Bilo bi dobro da splasnu medijski napadi oko izbornih uslova. Mi živimo u demokratskom poretku, trideset godina organizujemo izbore. Vlast jako često raspisuje izbore i daje šansu opoziciji da je smeni. Kad god se izbori završe negativno po opoziciju, oni se žale na izborne uslove i traže alibi - poručio je Stanković i dodao da se nada da će razgovori ovoga puta biti uspešni da bi se spustile tenzije u društvu.

U Skupštini Srbije su prošle nedelje održane konsultacije povodom izbora zamenika predsednika radnih tela, a na njima se nisu pojavili predstavnici dela opozicije. Iako je Brnabićeva i tada pozvala sve predstavnike poslaničkih grupa, na sastanak nisu došli predstavnici Stranka slobode i pravde - Pokret slobodnih građana, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Novi DSS - POKS (NADA), Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Srbija centar - Srce, Demokratska stranka - DS.

Evo šta traže

Tri zahteva opozicije

Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA predale su juče predsednici Skupštine Ani Brnabić pre kolegijuma tri zahteva bez čijeg ispunjenja smatraju da predstojeći izbori neće biti slobodni i pošteni, a u tom slučaju "ne bi smeli da budu održani". Prvi zahtev odnosi se na formiranje komisije, pre održavanja bilo kojih izbora, u kojoj bi bili predstavnici vlasti, opozicije i relevantnih organizacija civilnog sektora, koji će, između ostalog, imati izvršna ovlašćenja, nadležnosti da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom i njegovu stalnu kontrolu i reviziju u cilju "usaglašavanja sa stvarnim stanjem". Drugim zahtevom traži se da pre bilo kojih izbora javni servisi započnu s profesionalnim i odgovornim izveštavanjem, kao i emitovanjem programa u kojem bi učesnici izbora imali priliku da budu ravnopravno predstavljeni. U trećem zahtevu opozicija traži održavanje svih lokalnih izbora u onim opštinama i gradovima gde izbori treba da budu održani, a nisu održani u decembru 2023, u isto vreme, zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda.

Bonus video:

04:48

Ana Brnabić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track