MAJORKA POLICIJE BOJANA OTOVIĆ PJANOVIĆ: Što se mene tiče, sada su svi osumnjičeni!
Foto: RTS Printscreen

osmi dan potrage za nestalom devojčice

MAJORKA POLICIJE BOJANA OTOVIĆ PJANOVIĆ: Što se mene tiče, sada su svi osumnjičeni!

Društvo -

U toku je provera svih lica koja mogu da se dovedu u vezu s nestankom Danke Ilić, rekla je Bojana Otović Pjanović naglasivši: Mi ništa ne isključujemo

BEOGRAD - U ovom trenutku, da niko ne zameri, ne bih mogla da govorim o konkretnim podacima, istraga je od prvog dana jako dinamična i opsežna, uz puno koordinaciju, a rade se provere na svim mogućim činjenicama i okonostima! Sva lica koja bi se mogla dovesti u bilo kakvu vezu sa događajem, proveravaju se!, izjavila je jutros majorka srpske policije Bojana Otović Pjanović koja je u nedelju uveče razjasnila mnoge stvari kad je reč o događajima u Banjskom polju od prošlog utorka i nestanku male Danke Ilić (2).

Dodala je i da će eliminacija (osumnjičenih) ići kad se dobije nesumnjiva činjenica da neko ne može da se dovede u vezu s nestankom.

Ona je jutros, u jutarnjem dnevniku RTS, pojasnila šta se prvo radi kad je reč o nestanku deteta te naglasila da je policijska praksa prevashodno obilazak i pretraga terena na mestu događaja odnosno nestanka.

"Mi ništa ne isključujemo"

- Mi ništa ne isključujemo, u ovom trenutku istraga je i te kako dinamična i opsežna, radi se veliki broj provera, svaka pa i najmanja indicija ili podozrenje da se neko lice može dovesti u vezu, proverava se i ide postepeno isključivanje - kaže Otović Pjanović.

- Ja bih volela da je devojčica živa i svi se nadamo i želimo da ishod bude pozitivan - rekla je ona.

- Kako kažu i sami meštani Bora, nikad nisu videli toliko savremene tehničke opreme na jednom mestu, sve službe bile su aktivirane... Istraga i pretraga terena nije se vodila samo u užem krugu, proširena je i na sve moguće granične prelaze, kao i na pristupe i puteve ka granici kako bismo eliminisali mogućnost da neko pređe granicu - rekla je majorka pa dodala:

Bojana Otović Pjanović
foto: RTS Printscreen

- Kao da je cela Srbija bila u Boru, toliko je bilo ljudi na tih 10.000 i više kvadratnih metara, toliko ljudi, sve službe, specijalisti iz svih oblasti i ministar MUP je bio... Ako smo otvorili sve šahtove, sve kanale, sve bunare... U ovom trenutku mi je zaista kao roditelju i čoveku teško da izgovorim šta se moglo tražiti... Nepristupačan je teren, moglo se desiti da bude nesrećni slučaj... Ako smo isključili tu mogućnost, istraga se onda dalje kreće u smeru da li je posredi neko krivično delo - objasnila je detaljno policijsku proceduru i korake postupanja kad je reč o ovakvoj vrsti istrage i potrage.

Dodala je da su organizovani i veliki timovi koji u ovom trenutku neprekidno rade u više gradova.

O snimku iz Beča

- Onog trenutka kad se pojavio snimak iz Beča, a to je naš građanin načinio, uz koordinaciju UKP, radilo se prvo na proveri verodostojnosti snimka jer je na mrežama bilo dosta lažnih snimaka, pa je načelnik Uprave za suzbijanje kriminala odmah potom uspostavio lični kontakt sa čovekom koji ga je i snimio. On je potom u koordinaciji otišao i podneo prijavu pa je iste te noći raspisana i žuta Interpolova poternica - potraga za nestalima van teritorije Srbije - dodala je majorka.

"Što se mene lično tiče, sad su osumnjičeni svi"

- Ko su osumnjičeni, o tome ne mogu govoriti jer to ne bi bilo profesionalno već bi samo ometalo istragu. Što se mene lično tiče, u ovom trenutku osumnjičeni su svi! Ne bih licitirala...dok ne dobijemo konkretne činjenice i podatke koji bi neko lice isključili iz kruga osumnjičenih... ne isključuje se nijedna mogućnost. Uzeti su svi snimci svih mogućih kamera, proverava se sve i svako lice koje je prošlo tuda ili bilo u neposrednoj blizini...

Ne radi se samo u PU Bor nego i u policijskim upravama kako u okolnim gradovima, tako i u Beogradu, i to 24 sata, u smenskom radu - kaže majorka.

Na kraju svakog radnog dana vrši se analiza svega što je urađeno i pravi se strategija za dalje postupanje.

Provereno je sve, da li je prijava majke o nestanku verodostojna, da li je devojčica bila tu... MUP je ozbiljna institucija. Istraga se ne nastavlja ona se ne prekida, traje u kontinuitetu, naglasila je majorka koja se zahvalila svim građanima Srbije kao i građanima koji imaju vikendice u okruženju i koji su omogućili MUP-u pristup svojim objektima i svom video-nadzoru.

Majorka je ponovila da majka male Danke nije podvrgnuta poligrafu jer naši zakoni na to obavezuju policiju - da trudna žena ne može biti na poligrafskom ispitivanju.

- To testiranje se ne koristi kao dokaz, samo istragu u nekom trenutku može da usmeri ka određenim okolnostima, kako bismo znali šta bismo još mogli da uradimo, pojasnila je visoka funkcionerka MUP Srbije.

Ali, dodala je i da bi taj tip ispitivanja u ovom slučaju bio potpuno bespredmetan jer nijedan rezultat ne bi bio verodostojan pošto kod trudne majke kucaju dva srca.

MUP je u kontaktu s policijama svih zemalja u okruženju i sa austrijskom policijom povodom ovog slučaja i proverava se sve.

Kurir.rs/SĐP/RTS

Bonus video:

01:39

Snimak iz Beča na kome je navodno Danka Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track